3 tips voor het onderhoud van jouw pvc vloer

Zo trots als een pauw ben je, op je nieuwe pvc vloer. Hij geeft je huis een extra luxe uitstraling en je bent helemaal blij met de kleur, de legstructuur en de finish. Dat wil je natuurlijk zo houden! Hoewel pvc nagenoeg onderhoudsvrij is, blijven er bepaalde punten die je niet wilt overslaan in het onderhoud van je pvc vloer. Met een aantal simpele tips zorg jij ervoor dat je vloer de komende jaren net zo blijft stralen als op de dag dat hij gelegd werd! Wij zetten alle informatie voor je op een rij: zo wordt pvc vloer onderhoud wel héél gemakkelijk.

Hoe onderhoud je een pvc vloer?

Zoals we al zeiden is een pvc vloer één van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren die er op de markt zijn. Je hoeft er dus weinig energie in te steken om deze vloeren jarenlang mooi te houden. Doe je er helemaal niets aan, dan loop je wel de kans om je vloer lelijk te beschadigen met krassend zand en vuil. Ook slijt na verloop van tijd de onderhoudslaag van je vloer, waardoor hij een wat doffere uitstraling kan krijgen. Gelukkig zijn er simpele handelingen waarmee je dit voorkomt, en je jouw vloer zo goed als nieuw houdt.

Tip 1: Je pvc vloer regelmatig schoonmaken

Misschien doe je dit al uit jezelf, maar het is ook van groot belang voor de levensduur van je vloer. Je pvc vloer schoonmaken betekent dat je schadelijk vuil en zand verwijdert, waardoor je minder risico loopt op krassen en andere beschadigingen. Een onmisbare stap in het onderhoud van je pvc vloer, dus! Je pvc vloer schoonmaken doe je op twee verschillende manieren die je opeenvolgend uitvoert: eerst ga je je pvc vloer stofzuigen, en daarna ga je de pvc vloer dweilen.

Je pvc vloer stofzuigen

Eens per week je pvc vloer stofzuigen is over het algemeen voldoende, tenzij je te maken hebt met huisdieren of jonge kinderen. Dan is twee keer per week misschien handiger. Met een normale huis-tuin-en-keukenstofzuiger verwijder je losliggend vuil en gruis. Het is goed om dit regelmatig op te zuigen: als het blijft liggen, kan het door eroverheen te lopen of meubels erop te verschuiven, krassen in het zachtere pvc veroorzaken. Dat wil je voorkomen!

Je pvc vloer dweilen

Naast losliggend vuil wil je natuurlijk ook aandacht besteden aan eventuele vlekken bij het onderhoud van je pvc vloer. Morsen en andere ongelukjes kunnen ook onzichtbare vlekken tot gevolg hebben, waarmee je vloer na het stofzuigen nog niet hygiënisch schoon is. Door je pvc vloer te dweilen, reinig je hem grondig en is hij pas écht weer schoon. Dweil je vloer met een goed uitgewrongen dweil of mop.

Gebruik een speciale pvc reiniger

Ga je jouw pvc vloer dweilen, maak hiervoor dan gebruik van een speciale pvc reiniger. Dit is een schoonmaakmiddel dat speciaal geschikt is voor het schoonmaken van pvc vloeren. Andere schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de vloer aantasten of lelijke vegen achterlaten op je vloer.

Lecol OH 59 Pvc Cleaner

De Lecol OH 59 Pvc Cleaner is een geconcentreerd reinigingsmiddel voor de wekelijkse reiniging van pvc vloeren. Het is een mild, huid- en materiaalvriendelijk middel met een aangename geur. Het product is pH-neutraal, waardoor er geen verkleuring in de vloer op kan treden.

Tip 2: Periodiek onderhoud

Naast de wekelijkse schoonmaak is het voor goed onderhoud van je pvc vloer ook belangrijk om eens in het jaar of halfjaar periodiek onderhoud in te plannen. Hierbij verwijder je de oude, vervuilde beschermingslaag van je vloer en breng je een nieuwe, optimaal beschermende polishlaag aan. Dit doe je in de volgende stappen:

  1. Stofzuig en dweil je vloer (met een pvc reiniger)
  2. Reinig de vloer met behulp van een intensieve reiniger (een pvc remover), zodat deze schoon, droog en stof-, vet- en wasvrij is
  3. Breng een nieuwe laag pvc polish aan, waarmee je een nieuwe beschermingslaag aanlegt.
Lecol OH 55 Pvc Remover

De Lecol OH 55 Pvc Remover is een waterverdunbare intensieve reiniger voor pvc vloeren die de vloer ontvet en er zo voor zorgt dat de nieuwe polishlaag zich goed kan hechten.

Lecol OH 51 Pvc Polish

De Lecol OH 51 Pvc Polish is een watergebaseerd onderhoudsmiddel voor pvc vloeren. Dit middel voorziet de vloer van een hoog elastische beschermingsfilm, waardoor de vloer zeer goed bestendig tegen mechanische belastingen, vuil- en rubberstrepenafstotend én veegvast wordt.

 8,90
 20,90
 12,90

Tip 3: Viltjes onder stoelen en tafels

De simpelste stap in het onderhoud van je pvc vloer is het afdekken van meubels die je veel verschuift. Door viltjes onder stoelen te plakken en ook onder tafels en andere meubels die vaak verschuiven, krijgen de poten van deze meubels minder de kans om beschadigingen aan te brengen aan je vloer. En voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen! Kies voor snel aan te brengen plakkertjes of neem een viltglijder met schroef als het materiaal van je meubel dat toelaat: deze viltglijders blijven langer en beter op hun plek.

Viltglijders

Meer weten over het onderhoud van je houten vloer?

Ben je benieuwd hoe je het beste haalt uit jouw houten vloer? Lees dan eens onze blog waarin we uitleggen welke producten je het beste kunt gebruiken om je houten vloer een zo lang mogelijke levensduur te geven. En de mooiste uitstraling!

Advies over je pvc vloer onderhoud

Twijfel je welke producten je het beste kunt bestellen voor het onderhoud van jouw pvc vloer? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team vloerspecialisten staat altijd voor je klaar! Bij Vloeronderhoudswinkel vind je alles om het maximale uit je vloer te halen. Inclusief het beste advies!

Contact opnemen