acaciaboom en acaciahout behandeld

Acaciahout behandelen: een simpel stappenplan

Acaciahout is een prachtige hardhoutsoort, die op vele manieren binnenshuis en buitenshuis toe te passen is. Het geeft warmte aan je ruimte: de natuurlijke kleur en patronen zijn uniek in hun soort. Wil je het mooi houden, dan is je acaciahout behandelen op regelmatige basis wel een goed idee. Wij vertellen je hoe en waarmee je dat doet!

Waarom zou je acaciahout behandelen?

Acaciahout behandelen lijkt misschien overbodig, omdat het bij aanschaf van zichzelf een prachtige diepe kleur en zijdematte glans heeft. Maar vergis je niet! Onbehandeld heeft uv-straling snel effect op dit hout. Acaciahout buiten verandert helemaal snel van kwaliteit onder de invloed van zon, weer en wind. Je acaciahout behandelen zorgt dat het hout mooi blijft, en verlengt de levensduur ervan aanzienlijk.

  • Houdt je hout ook op termijn mooi
  • Verdiept en verlevendigt de kleur
  • Verlengt de levensduur
  • Bescherming tegen weersinvloeden en uv-straling

De beste bescherming voor je acaciahout buiten

Met name acaciahout buiten kan absoluut niet zonder goede bescherming tegen de elementen. Als het regelmatig wordt blootgesteld aan kou, zon en regen, gaat de verwering van het hout nóg sneller dan wanneer je het binnen gebruikt. Heb je dus acaciahout buiten, zoals tuinmeubels, vlonders of gevelbekleding? Behandel het dan volgens ons stappenplan!

Met welke producten kun je het beste acaciahout behandelen?

Wij raden je aan om je acaciahout te behandelen met een olie. Olie voor acaciahout versterkt de natuurlijke, warme kleur van deze unieke houtsoort en beschermt het van binnenuit. Doordat de olie in het hout trekt, blijft de buitenkant mooi zijdemat en zie je alleen de verzorging die het aan je hout geeft. Je acaciahout behandelen doe je dus wat ons betreft met olie!

Simpel stappenplan

Acaciahout behandelen in 4 stappen

1) Wat heb je nodig?

Je boodschappenlijstje

2) Hoe bereid je het voor?

Je acaciahout behandelen kun je alleen doen als het oppervlak schoon en droog is. Neem je hout dus af met een vochtige doek en laat het aan de lucht drogen. Schuren is niet nodig: het hout neemt de olie als vanzelf op. Plak delen die je niet wil behandelen eventueel af met tape.

Gaat het om acaciahout buiten, dat al een seizoen buiten heeft gestaan? Dan kun je er ook voor kiezen om het eerst een intensieve reinigingsbeurt te geven. Gebruik hiervoor een speciale reiniger voor buitenhout, die je met een harde borstel aanbrengt en uitborstelt. Even afspoelen met de tuinslang, laten opdrogen en je bent klaar om je acaciahout buiten verder te behandelen!

3) Hoe pak je het aan?

Olie voor acaciahout kun je rechtstreeks met een kwast op het hout aanbrengen. Giet je olie in een mengbeker en voeg eventueel pigmenten toe. Pak je kwast: nu kun je jouw acaciahout gaan behandelen!

Begin in de hoeken en kwast met de richting van de houtnerf mee. Zo zorg je dat de olie alle plekken bereikt en makkelijk intrekt.

4) Hoe maak je het af?

Na 10 minuten intrekken kwast je de olie nog eens in met dezelfde kwast. Je hoeft hierbij geen extra olie toe te voegen: het gaat puur om de verdeling van de reeds aanwezige olie.

Laat de olie nog eens 5 minuten intrekken en verwijder daarna de overtollige olie met een katoenen doek.

Beste olie voor acaciahout binnen

Om de beste olie voor acaciahout te kiezen, stem je het af op waar je het gebruikt: binnen of buiten. Acaciahout buiten heeft namelijk extra bescherming nodig tegen uv en andere weerelementen, waar acaciahout binnen niet of nauwelijks mee te maken krijgt.

Beste olie voor acaciahout buiten

Om de beste olie voor acaciahout te kiezen, stem je het af op waar je het gebruikt: binnen of buiten. Acaciahout buiten heeft namelijk extra bescherming nodig tegen uv en andere weerelementen, waar acaciahout binnen niet of nauwelijks mee te maken krijgt.

Werk je liever aan de hand van een video?

Onze partners van Woca hebben een prettige, stap-voor-stap video voor je, waarin ze je laten zien hoe je acaciahout het beste kunt behandelen.

Advies nodig?

Wij helpen je graag

Heb je toch twijfels over hoe je het beste jouw acaciahout kunt behandelen? Leg je situatie dan gerust eens voor aan één van onze specialisten. We voorzien je dan geheel vrijblijvend van advies!

Neem contact op