snijplank olie

Hoe zet je een snijplank in de olie?

Sta jij graag in de keuken? Dan zal een houten snijplank bij jou in de keuken niet ontbreken. Echte chefs werken het liefst met grote houten planken, waarop ze zo veel mogelijk ingrediënten kunnen verwerken. Om het hout mooi te houden, moet je je snijplank regelmatig in de olie zetten. Een snijplank oliën verlengt de levensduur van het hout en laat het er weer tiptop uit zien.

Maar hoe pak je dat aan? Hoe moet je je houten snijplank schoonmaken? En welke snijplank olie gebruik je dan, als je je snijplank wilt invetten? Wij helpen je jouw houten snijplank onderhouden, op zo’n manier dat je er jaren gebruik van kunt maken. En zonder chemicaliën tussen je etenswaren te krijgen!

Hoezo moet je snijplank invetten met olie?

Als je nog nooit van een houten snijplank onderhouden gehoord hebt, zal het je verbazen dat je een snijplank kunt oliën. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Door je houten snijplank te onderhouden, voorkom je dat hij krom trekt en leg je een nieuwe beschermende laag aan in het hout. Je houten snijplank schoonmaken gaat zo ook een stuk makkelijker; even een natte doek erover en klaar ben je.

  • Tegen kromtrekken en barsten
  • Beschermingslaag voor je hout
  • Etensresten kunnen het hout niet in trekken

De natuurlijke manier van je houten snijplank schoonmaken

Eigenlijk moet je er niet te veel over nadenken: in alle kleine butsen en beschadigingen die je snijplank vertoont, kunnen minuscule etensresten blijven zitten. Zeker als je je houten snijplank niet goed behandeld hebt! Ga je je snijplank oliën, dan bouw je een natuurlijke beschermingslaag op die van binnenuit werkt. Het tast je etenswaren dus niet aan, maar voorkomt wel dat resten van je ingrediënten in de plank trekken. Makkelijker je houten snijplank schoonmaken kan niet!

Stop je houten snijplank nooit in de vaatwasser

‘Je houten snijplank schoonmaken?’, hoor ik je denken. ‘Kan mijn houten snijplank niet gewoon in de vaatwasser?’ Dit is een denkfout die veel mensen maken. Stop je houten snijplank nooit, maar dan ook nooit in de vaatwasser! Het stevige wasprogramma van je vaatwasser droog je plank extra uit, waardoor je snijplank oliën nog meer nodig wordt dan eerder. Je snijplank in de olie zetten maakt je schoonmaakroutine simpel en snel, zonder het gebruik van de vaatwasser. Door hem gewoon af te spoelen, wordt hij nu prima schoon!

houten snijplank vaatwasser

Gebruik uitsluitend 100% plantaardige olie

Ga je je snijplank invetten, dan moet je er natuurlijk wel over nadenken welke snijplank olie je daarvoor gebruikt. Je wil niet dat een chemisch middel straks in aanraking komt met jouw verse ingrediënten! Belangrijk is dat je een olie met uitsluitend natuurlijke componenten gebruikt om je houten snijplank mee te onderhouden. Alleen puur natuur is goed genoeg voor jouw snijplank en jouw keuken!

Welke snijplank olie is het beste?

Om een houten snijplank te onderhouden is niet iedere olie geschikt. In andere blogs zal je veel lezen dat je prima huis-tuin-en-keukenolie zoals olijfolie, amandelolie of druivenpitolie kunt gebruiken om je snijplank mee in de olie te zetten. Wij als houtspecialisten zijn het daar niet helemaal mee eens. Hout is niet geschikt om dit soort olie op te nemen en om te zetten in verzorging; er zal altijd een deel van de olie niet opgenomen worden. En je hout kan plakkerig aan gaan voelen!

Het beste gebruik je een 100% plantaardige olie van een merk dat gespecialiseerd is in houtbehandeling. Zo voorkom je dat je snijplank straks onnatuurlijke middelen bevat, die afgeven op je eten. Maar je kiest wel de beste producten om je houten snijplank te onderhouden! Bedank ons later maar: je zult zien dat het hout van je snijplanken er zienderogen van opknapt.

Bekijk onze snijplank olie
Makkelijk je snijplank invetten

Je snijplank oliën in 4 stappen

Hoe ga je te werk als je je snijplank wilt invetten? Welke stappen neem je, in welke volgorde?

1) Wat heb je nodig

2) Hoe bereid je het voor?

Eerst je houten snijplank schoonmaken

Je snijplank in de olie zetten doe je uitsluitend op een schoon en droog oppervlak. Je houten snijplank eerst grondig schoonmaken is dus een absolute must. En nee, een houten plank in de vaatwasser stoppen doe je dus echt niet!

Gebruik citroen en zout

Je houten snijplank schoonmaken doe je het liefst met compleet natuurlijke middelen. Simpel en goedkoop: een citroen en wat grof zeezout is alles wat je nodig hebt om je houten snijplank weer brandschoon te maken!

  • Snij de citroen in twee helften en wrijf het oppervlak van je houten plank ermee in om de zuren je plank fijn te laten ontvetten. Laat het citroensap er 5 minuutjes op staan.
  • Strooi een handje grof zeezout op je plank en verspreid het met je handen over het oppervlak. Laat dit 2 minuten het citroensap en het vuil opnemen.
  • Spoel het zout en het citroensap van je houten plank onder de kraan.

Eventueel licht opschuren

Zie je veel beschadigingen in het houten blad? Schuur je houten snijplank dan lichtjes op, voor je jouw snijplank in de olie gaat zetten. Zo zorg je voor een vernieuwd, effen oppervlak.

3) Hoe breng je het aan?

Je snijplank in de olie zetten doe je simpelweg met een kwast. Bestrijk het hele oppervlak gelijkmatig met je snijplank olie en strijk met de nerf van het hout mee. Zorg dat je alle hoekjes en gaatjes goed meepakt. Zo is je snijplank invetten zo gepiept!

Laat je snijplank olie 5 minuten intrekken en zet je snijplank in de tussentijd rechtop tegen de muur, om kromtrekken te voorkomen. Na 5 minuten wrijf je de reeds aanwezige olie nogmaals in met je kwast. Extra snijplank olie toevoegen is niet nodig.

4) Hoe maak je het af?

Laat de snijplank nog eens 5 minuten de olie opnemen. Blijft er nu nog overtollige olie op je plank staan? Wrijf je plank dan droog met een katoenen doek. En nu is het tijd voor de andere kant!

Beide kanten gedaan? Binnen 24 uur is je plank weer klaar voor gebruik!

Onze beste snijplank olie

Eerder gaven we al aan dat snijplank olie van 100% plantaardige elementen gemaakt moet zijn, en wel gemaakt moet zijn door een merk dat verstand heeft van houtverzorging. Ook in de keuken is dit ontzettend belangrijk! Onze favoriete snijplank olie is daarom die van Royl: hun onderhoudsolie is sneldrogend, makkelijk te verwerken en gemaakt van 100% natuurlijke bestanddelen.

Wil jij dus je snijplank invetten? Maak dan gebruik van deze top-olie!

ROYL ONDERHOUDSOLIE #9090 CLEAR

Bekijk product

Alles nog even terugkijken?

Hulp nodig bij je snijplank oliën?

Kun je wel wat tips gebruiken bij aanbrengen van jouw olie, of twijfel je of jouw snijplank nog wel met olie te redden is? Onze experts helpen je graag op weg. Neem gerust telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail, dan helpen we je graag verder!

Neem contact op