houten tuinmeubel schoonmaken

Je houten tuinmeubels schoonmaken in een handomdraai

Als jouw houten tuinmeubels buiten overwinteren, zul je ze daarna wat liefde en aandacht moeten geven. Het koude, natte weer van de Nederlandse winter maakt dat je tuin eigenlijk niet de beste plek is voor je mooie tuinmeubels. Zeker niet als ze van hout gemaakt zijn! Maar soms heb je geen andere keus, simpelweg omdat je geen andere opbergruimte ervoor hebt. Je houten tuinmeubels schoonmaken op de juiste manier zorgt gelukkig voor een hele andere aanblik van je loungeset, tuintafel of tuinstoel.

Maar: hoe pak je dat aan, als je dat nog nooit gedaan hebt? Wat is de beste manier om je houten tuinmeubels schoon te maken? Wij helpen je stap voor stap je tuinmeubels weer in ere te herstellen!

Waarom je houten tuinmeubels schoonmaken?

Waarom je jouw houten tuinmeubels gaat schoonmaken, is meestal met één blik op je mooie tuinmeubels wel duidelijk. Waar is dat prachtige hout van voor de winter gebleven? Waar komt al die vieze groene aanslag vandaan, en dat donkere vuil? Het lijkt vaak erger dan het is: maak je dus vooral geen zorgen. Met een goede schoonmaakbeurt maak je jouw houten tuinmeubels vaak weer helemaal als nieuw, en kun je er het hele buitenseizoen weer van genieten!

Wanneer je houten tuinmeubels schoonmaken?

Dit is een klus die zich goed leent voor het vroege voorjaar. Zorg dat de ergste vrieskou uit de lucht is, al is het alleen maar om zelf comfortabel buiten te kunnen werken. Maar ga je het hout na het schoonmaken ook direct behandelen? Dan heeft de buitentemperatuur ook invloed op de droogtijd van je tuinmeubels.

 • Vroege voorjaar
 • Na de ergste vrieskou

Kan je ook houten tuinmeubels schoonmaken met azijn?

Wij lezen het ook vaak als tip in verschillende huishoudblogs: je houten tuinmeubels schoonmaken met azijn. Een makkelijk huis-tuin-en-keuken-middeltje, dat iedereen wel in huis heeft. Toch raden wij het ten zeerste af om je houten tuinmeubels te gaan schoonmaken met azijn. Door de hoge zuurtegraad van dit middeltje kan het in je hout bijten en daarmee de beschermlaag van je hout beschadigen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Werk je met kunststof tuinmeubels of tuinmeubels van metaal, dan is azijn wél een prima schoonmaakmiddel. Op deze materialen heeft azijn minder effect! Let er bij het gebruik van azijn wel op dat het afvalwater niet de natuur in spoelt; ook op de flora en fauna heeft azijn een sterk effect.

Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner
Onze tip: houten tuinmeubels schoonmaken

Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner

Wil je met beleid je houten tuinmeubels schoonmaken, en toch een grondige reiniging garanderen? Dan hebben wij een veel beter alternatief voor je houten tuinmeubels schoonmaken met azijn. Behandel je buitenhout met aandacht en kies voor de Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner.

Dit speciale schoonmaakmiddel is geschikt voor alle soorten hout en reinigt diep: algen, mossen en ander vuil en aanslag maken zo geen kans op jouw tuinmeubels. Ook gaat het vergrijzing tegen en herstelt het de natuurlijke, warme kleur van het hout.

 • Voor alle soorten buitenhout
 • Reinigt diep en grondig
 • Algen, mos en ander vuil snel verwijderd
 • Beschermt het hout tegen beschadiging
Stappenplan met 4 simpele stappen

Jouw houten tuinmeubels schoonmaken

In dit voorbeeld gaan we met Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner jouw houten tuinmeubels schoonmaken. Het is slechts één van de vele houtreinigers voor buitenhout op de markt, maar naar onze mening wel de beste! In deze handleiding leren we je hoe je er het beste mee kunt werken.

1) Wat heb je nodig?

Je boodschappenlijstje

2) Hoe bereid je het voor?

Je houten tuinmeubels schoonmaken begint met een droge veegbeurt met de harde borstel: verwijder mossen, spinnenwebben en ander losliggend vuil van je tuinmeubels. Zijn alle oppervlakken vrij van het grofste vuil? Pak dan de tuinslang erbij: maak je tuinmeubels goed nat en laat het ergste vuil vast wegspoelen.

 • Spinrag, mos en ander grof vuil wegborstelen
 • Je tuinmeubels goed natmaken

3) Hoe breng je het aan?

Nu gaan we door naar de volgende etappe van je houten tuinmeubels schoonmaken: het aanbrengen van de reiniger. Trek hiervoor eerst handschoenen aan en draag oude kleding; zorg er daarnaast voor dat het schoonmaakmiddel niet in je ogen kan spatten.

Eerst:

 • Oude kleding aan
 • Handschoenen aan
 • Eventueel: oogbescherming

Inborstelen

Giet wat Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner in een emmer en pak je harde borstel erbij. Breng de reiniger onverdund aan op het houtoppervlak en borstel het goed in, totdat het product mooi begint te schuimen. Je zult zien dat er bij iedere borstelbeweging meer vuil loskomt. Borstel met de houtrichting mee en behandel elk oppervlak van je houten tuinmeubels, totdat je alle onderdelen gehad hebt.

Afspoelen

Ben je tevreden? Pak dan de tuinslang er weer bij en spoel de reiniger met ruim water van het houtoppervlak, tot al het schuim verdwenen is.

4) Hoe maak je het af?

Nadat je het hout goed hebt laten drogen, raden wij aan om je houten tuinmeubels een nieuwe beschermingslaag te geven door ze te oliën. Ook dit is een simpel klusje, dat je eenvoudig zelf uit kunt voeren. In onze blog ‘Je tuinmeubel oliën in 4 stappen’ leggen we je uit hoe je dit aanpakt!

Je tuinmeubels oliën

Alles nog even terugkijken?

Hulp en advies

Stel je vraag aan onze experts

Heb je toch een vraag over je houten tuinmeubels schoonmaken? Twijfel dan niet en neem contact op met onze medewerkers. Ze praten je graag door deze klus heen, en kunnen je uitstekend adviseren bij twijfelpunten!

Neem contact op