houten vloer olien

In 4 stappen jouw houten vloer oliën

Als je een mooie houten vloer hebt gelegd, wil je ervoor zorgen dat hij zo mooi blijft als op de allereerste dag. Of misschien wil je er wel extra diepte of een compleet andere kleur op aanbrengen! Je houten vloer oliën is dan een uitstekende manier om je vloer de behandeling en bescherming te geven die hij verdient. Jij wil toch ook de beste versie van jouw vloer naar boven halen?

In deze blog leggen we je uit hoe je in 5 stappen je houten vloer in de olie kunt zetten. We geven je daarnaast ook handige producttips voor vloerolie en onderhoudsolie voor je houten vloer! Ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, kun je met ons stappenplan uit de voeten. Iedereen kan zijn eigen houten vloer oliën!

Waarom je houten vloer oliën?

Kies jij ook voor een mooie, natuurlijke bescherming van je houten vloer? Je houten vloer oliën is een klus die iedere beginnende doe-het-zelver makkelijk zelfstandig uit kan voeren. Daar heb je geen professional bij nodig! Je brengt de middelen makkelijk zelf aan, zonder dat je al te veel hulpmiddelen erbij hoeft aan te schaffen. Tenzij je het jezelf makkelijk wil maken met bijvoorbeeld een boenmachine. Maar die kun je natuurlijk ook huren!

Voordelen

Het grote voordeel van je houten vloer oliën is dat het makkelijk met de hand te doen is, en dat je jouw vloer na verloop van tijd eenvoudig plaatselijk kunt bijwerken. Even een dof plekje of wat meer slijtage op een bepaald deel van je vloer? Even aanstippen en hij is weer mooi; daar hoef je niet de gehele vloer opnieuw voor te behandelen.

Tot slot kun je eenvoudig je houten vloer op kleur brengen: bepaalde tinten naar voren halen of een hele andere look geven aan je vloer wordt zo ook heel gemakkelijk.

 • Makkelijk zelf te doen
 • Behoudt de natuurlijke nerven en structuren
 • Eenvoudig lokaal bij te werken
 • Gemakkelijk repareren van beschadigingen
 • Ook voor het aanbrengen van een andere kleur

Nadelen

Of er nog nadelen er te noemen zijn aan je houten vloer oliën? Nou, je houten vloer in de olie zetten biedt helaas geen waterdichte garanties. Letterlijk! Door je houten vloer te oliën, maak je hem wel beter bestand tegen gemorst vocht en tegen slijtage, maar je hebt daarbij wel te maken met een wachttijd. Daarnaast is een geoliede vloer redelijk arbeidsintensief: nadat je klaar bent met je houten vloer oliën, zul je hem periodiek moeten reinigen en onderhouden. Alleen zo houd je hem op z’n best!

 • Wachttijd tot waterresistentie (bij 2-componenten olie: 5 dagen / bij 1-component olie: 3 weken)
 • Regelmatig onderhoud nodig

Alternatieven

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je vloer te beschermen. Vloerolie is slechts één van de vele opties die je hebt. Ga je liever voor een dikkere toplaag of voor een beter waterbestendig effect? Dan is je houten vloer oliën voor jou waarschijnlijk niet de ideale oplossing. Verdiep je dan eens in andere mogelijkheden: door je vloer te lakken of gebruik te maken van hardwax krijgt je vloer ook een mooie beschermlaag. Alleen dan met een ander effect!

 • Lak
 • Hardwax

Breng het mooiste in je houten vloer naar boven

Ga je voor een natuurlijk effect, dan is je houten vloer oliën één van de mooiste behandelingen voor jouw vloer. Omdat de olie diep in het hout trekt en je vloer van binnenuit beschermt, komen de nerven en structuren die een houten vloer zo bijzonder maken, extra goed tot hun recht. Je kiest zelf of je voor een glanzende, halfmatte of matte afwerking gaat: ook qua finish is er met een vloerolie veel te kiezen.

Altijd je houten vloer schuren en oliën

Als je jouw vloer voor het eerst gaat behandelen, is een goede voorbehandeling van groot belang. Daarom kiezen wij er dan altijd voor om eerst de houten vloer te schuren en dan pas te oliën. Je zorgt voor een gladde, egale ondergrond en legt de basis voor een optimale opname van de vloerolie. Eventuele beschadigingen of vlekken kun je makkelijk wegschuren: eerst je houten vloer schuren en dan oliën is altijd de beste werkwijze!

En werk je met een wat oudere vloer, die flinke beschadigingen vertoont? Je houten vloer schuren en oliën is dan ook het recept voor het beste resultaat. Door een grondige schuurbeurt leg je een nieuwe laag van de vloer bloot en begin je als het ware weer met een schone lei.

Gebruik producten van hetzelfde merk

Ga je een houten vloer oliën, dan heb je meer producten nodig dan een vloerolie alleen. Denk aan middelen om je geschuurde vloer te preppen op de olie, en onderhoudsolie om je houten vloer ook maanden na behandeling een fantastische uitstraling te geven. Onze tip is: als je eenmaal voor een bepaald merk hebt gekozen, blijf dan trouw aan dat merk en gebruik aanvullende producten voor de voor- en nabehandeling. Vaak sluiten die het best op elkaar aan, en versterken ze elkaars werking.

Consistentie is het belangrijkst

Je zult zien dat we in onderstaande stappen voornamelijk gebruik maken van Rubio Monocoat producten: dit is een vooraanstaand merk dat een brede selectie vloerolie heeft, maar ook ruim de keuze in onderhoudsolie voor je houten vloer en reinigingsmiddelen. Consistentie is het belangrijkste bij een houten vloer oliën: we hebben nu toevallig voor dit merk gekozen, maar natuurlijk kan je ook voor matchende producten uit de lijn van Rigo, Royl, Woca of Pallmann kiezen. Om maar eens wat te noemen! De keuze is enorm.

In 4 stappen naar een geoliede vloer

Jij bent er helemaal klaar voor! Je vloer ligt en snakt naar een goede behandeling. Hoe ga je te werk als je je houten vloer wil oliën?

1) Wat heb je nodig?

Het begint natuurlijk allemaal met de juiste producten en gereedschappen. Door alles klaar te leggen wat je nodig hebt, kun je in één keer door en hoef je niet halverwege je klus te onderbreken. Dat werkt wel zo lekker!

Selecteer een vloerolie die bij jouw interieurstijl past, en houd rekening met het aantal vierkante meters houten vloer dat je in de olie wil zetten. Zorg dat je niet te weinig in huis haalt! Voor deze klus gebruikten wij Rubio Monocoat Oil Plus, dat met één laag dekkend is en maar liefst 30 tot 50 vierkante meter dekt met een enkele liter. Verkrijgbaar in maar liefst 48 kleuren!

Materialen
Wat heb je allemaal nodig?
 • Schuurmachine
 • Bijbehorende gaaspads
 • Stofzuiger
 • Dweil
 • Vloerenreiniger
 • Voorbehandelmiddel
Uitgelichte producten

Voor deze klus gebruikten wij …

rubio monocoat Woodprep

Bekijken Bekijken

rubio monocoat Oil plus biscuit

Bekijken Bekijken

2) Hoe bereid je het voor?

Voordat je jouw houten vloer kunt oliën, moet je ervoor zorgen dat je vloer effen, glad en stof- en vetvrij is. Zo kan je vloerolie goed in het hout trekken, en werk je met fris oppervlak zonder vuil of beschadigingen.

Schuur je vloer een aantal keer met een steeds fijner wordende korrel. De laatste schuurronde doe je met een korrel 100.

Stofzuig je vloer grondig. Verwijder de laatste stofresten en bereid je vloer voor op de vloerolie met voorbehandelmiddel: wij gebruiken Rubio Monocoat Woodprep.

3) Hoe breng je het aan?

Als je vloer helemaal droog is en zijn originele kleur terug heeft, begin je aan het echte werk: je houten vloer oliën! Begin met het zorgvuldig lezen van de verpakking. Als je net als wij de Rubio Monocoat Oil Plus werkt, meng je de twee componenten bij elkaar in een mengbeker (let op de verhouding!) en ben je klaar om te gaan. Probeer je gekozen kleur eerst uit in een hoekje. Tevreden? Dan kun je aan de slag!

 1. Begin in de hoeken en langs de randen en werk in delen van 5-10 m2. Dat geeft je de tijd om rustig te werken, en om eventuele resten binnen 15-30 minuten te verwijderen.
 2. Breng telkens een kleine hoeveelheid vloerolie aan met een platte kwast, en gebruik aanbrengpads (of op de grotere oppervlakken: je polijstmachine) om de olie verder te over de plank te verspreiden. Werk hierbij in de lengterichting van het hout.
 3. Laat de olie enkele minuten intrekken en verwijder daarna overtollige olie met een katoenen doek of je polijstmachine met een witte pad.

Netjes afwerken

Een belangrijk onderdeel van je houten vloer oliën zit hem in de afwerking. Je moet zorgen dat de vloer goed verzadigd is, maar dat er ook geen overtollige olie bovenop de vloer blijft staan. Nadat je alle zones van je vloer behandeld hebt met vloerolie, verwijder je nogmaals alle overtollige olie met een doek of met je polijstmachine. Als je vloer niet meer plakkerig aanvoelt, ben je klaar!

Tip! Tijdens het behandelen van je vloer en tijdens de droogtijd kan je niet op je vloer lopen. Hoe pak je dat dan aan? Knip een grote witte pad doormidden, dan kun je deze onder je schoenen plaatsen. Superslim!

4) Hoe maak je het af?

Laat het oppervlak 12 tot 24 uur drogen in een goed geventileerde ruimte. Daarna kun je er weer zonder zorgen op lopen en kun je jouw meubels er weer op plaatsen!

Heb je gebruik gemaakt van een 2-componenten olie? Dan is de vloer na ongeveer 5 dagen ook waterresistent. Heb je gebruik gemaakt van een olie met 1 component? Dan is de vloer na ongeveer 3 weken waterresistent.

Onderhoud

Na het oliën van je houten vloer ben je natuurlijk niet voor eeuwig klaar. We zeiden het al: een geoliede vloer vereist van tijd tot tijd wel wat onderhoud om de beschermende laag intact te houden, en de prachtige uitstraling van je vloer te behouden. Soms volstaat het om de vloer lokaal wat bij te werken met je vloerolie, maar voor reiniging en groter onderhoud heb je andere producten nodig. Gelukkig bestaan er verschillende specialistische reinigers en onderhoudsolie om jouw houten vloer ook op termijn te laten stralen!

Je geoliede houten vloer schoonmaken

Na een hout vloer oliën komt er natuurlijk het moment dat je jouw geoliede houten vloer moet schoonmaken. Gewoon, omdat de vloer vuil is geworden in het dagelijks leven, of omdat er een vervelende vlek in is gekomen. Er zijn gelukkig voor iedere toepassing toegespitse reinigers te krijgen! Bestel die dus ook direct mee met je vloerolie, dan weet je zeker dat je vloer in de beste staat blijft.

 6,43 83,80
 9,52 119,41
 15,30 36,05
 10,05 23,70
 10,95 24,95
 37,55

Opfrisbeurt met onderhoudsolie

Soms is je geoliede houten vloer schoonmaken niet meer voldoende: je hout ziet er wat verweerd uit, of de beschermende laag neemt duidelijk af. Dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt met een onderhoudsolie voor je houten vloer! Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze Rubio Monocoat Universal Maintenance Oil. De perfecte onderhoudsolie voor jouw houten vloer!

RUBIO MONOCOAT

UNIVERSAL MAINTENANCE OIL 2 MIX

 • Biedt extra bescherming
 • Betere vloeistofresistentie
 • Ecologisch: 0% VOC
Bekjken Bekjken

Alles nog even terugkijken?

Bekijk dan de video van Rubio Monocoat en zie direct voor je hoe je houten vloer oliën stap voor stap in zijn werk gaat. Of bekijk een soortgelijke video van Woca, een andere grote naam in vloerolie!

advies op maat

Hulp en advies

Je houten vloer oliën is natuurlijk niet iets wat je elke dag doet. Tenminste, niet als consument! Omdat wij ons iedere dag bezighouden met de ins en outs van een houten vloer in de olie zetten, weten we waar je tegenaan kan lopen en hebben we inmiddels alles al eens meegemaakt. Heb je dus twijfels bij de keuze van de juiste producten, of weet je niet zeker welke volgorde van werken het beste bij jouw vloer past? Neem dan gerust contact met ons op voor advies op maat! We helpen je graag.

Neem contact op