houten vlonder schoonmaken en opknappen

Jouw houten vlonder schoonmaken en opknappen

Ieder voorjaar kan je niet wachten om weer te gaan genieten op jouw terras. Maar: kijk je naar de staat van je vlonderplanken, dan weet je dat je eerst een ander klusje te wachten staat: je houten vlonder schoonmaken! Hier wil je echt wel even wat tijd voor uittrekken, zeker als je groot terras hebt. Vlonderplanken schoonmaken is namelijk een klusje dat je met enige zorg en aandacht moet uitvoeren.

Hoe ga je te werk, en welke stappen mag je zeker niet overslaan bij een houten vlonder schoonmaken? Welke vlonder olie gebruik je daarna, of ga je toch voor een beits? Wij zetten alles voor je op een rijtje! Zo wordt jouw terras schoonmaken een simpele klus, die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.

Waarom moet je een houten terras schoonmaken?

Je houten terras schoonmaken is niet alleen een kwestie van looks, het is ook belangrijk voor de veiligheid rondom je huis. Groene aanslag en vuil zien er niet alleen onfris uit: ze kunnen er ook voor zorgen dat je vlonderplanken glad worden, en dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat je wil je natuurlijk niet in je eigen tuin! Algen en ander vuil kunnen je hout bovendien aantasten, waardoor de levensduur van je houten vlonder aanzienlijk achteruit gaat.

Van je houten vlonder schoonmaken gaat je hout er weer stralend uitzien, en verwijder je die potentieel gevaarlijke laag vuil je die je houten terras in een schaatsbaan kan veranderen. Je vlonder onderhouden zorgt ervoor dat iedereen zorgeloos over je vloer kan lopen zonder uit te glijden, en laat je hout er weer als nieuw uitzien!

 • Het hout in goede staat houden
 • De doffe laag vuil na de winter weghalen
 • Algen en andere gladmakende aanslag verwijderen

Wanneer je houten vlonder schoonmaken?

Het beste kun je jouw houten vlonder schoonmaken na de ergste vrieskou, dus vlak na de winter. Dat is voor jezelf ook wel zo prettig! In het voorjaar worden de temperaturen weer wat hoger en de vochtigheid buiten daardoor wat lager: dit zorgt ervoor dat er zich minder algen en vuil hechten aan je vlonderplanken. De maanden februari, maart en eventueel april zijn uitstekende maanden om je bezig te houden met je houten vlonder schoonmaken en opknappen. Zo kun je de hele zomer vervolgens genieten van een stralend houten terras!

 • Februari, maart of april
 • Als de ergste vrieskou voorbij is

Afrader: je houten vlonder schoonmaken met een hogedrukspuit

Veel mensen zetten direct grof geschut in als ze hun houten vlonder gaan schoonmaken, en pakken de hogedrukspuit erbij. Niet doen! Je kunt je houten vlonderplanken namelijk onherstelbaar beschadigen als je de straal te hard zet. En oneffen planken met beschadigingen maken het veel makkelijker om in te nestelen voor algen, mos en ander vuil!

Gebruik dus ons behandelplan als je je houten vlonder wil schoonmaken. Met de juiste middelen en een goed plan van aanpak heb je helemaal geen hogedrukspuit nodig voor een schitterend resultaat.

Belangrijk: je vlonder onderhouden en beschermen

Naast vuil verwijderen is een nieuwe beschermingslaag aanbrengen een belangrijke stap bij je vlonder onderhouden. Denk dus niet dat je al klaar bent na je houten terras schoonmaken! Een vlonder olie of beits kan ervoor zorgen dat het hout weer een mooie, warme kleur krijgt en dat nieuw vuil zich niet zo makkelijk aan het oppervlak hecht. Je kunt je terras er zelfs een nieuwe look mee geven, als je voor een compleet andere kleur gaat.

Je vlonder onderhouden gaat dus verder dan schoonmaken alleen! Onderschat niet het belang van een nieuwe beschermingslaag. Deze voorkomt dat je halverwege het seizoen weer met je vlonderplanken aan de slag moet!

Vlonder beitsen of olie

Een vraag die we heel vaak binnenkrijgen is: moet ik mijn vlonder beitsen, of olie gebruiken om hem te beschermen? Eigenlijk kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven. Vlonder olie en vlonder beits hebben allebei hun eigen voor- en nadelen, die het voor verschillende situaties geschikt of juist ongeschikt maakt. Welke bescherming je ook kiest, let er altijd op dat je een beits of olie kiest die geschikt om een houten vlonder mee te onderhouden.

Vlonder olie

 • Natuurlijk resultaat
 • Trekt volledig in het hout
 • Minimaal eens per jaar aanbrengen

Vlonder beits

 • Dekkend of semi-transparant
 • Hoeft minder vaak aangebracht te worden
 • Blijft zichtbaar op het hout

Of je jouw vlonder gaat beitsen of olie gaat gebruiken om hem te beschermen, is dus helemaal aan jou. In dit voorbeeld werken we met vlonder olie, omdat wij houden van de natuurlijke looks die dit aan je hout meegeeft.

Je houten vlonder schoonmaken en opknappen

Volg de onderstaande stappen voor het mooiste resultaat!

1) Wat heb je nodig?

Boodschappenlijstje

2) Hoe bereid je het voor?

Wacht tot het weer warm en droog genoeg is

Als je je houten vlonder gaat schoonmaken, wil je direct daarna een nieuwe beschermingslaag kunnen aanbrengen. Om met vlonder olie of beits te kunnen werken, moet dat efficiënt kunnen drogen aan de buitenlucht. Begin dus niet met deze klus voor het boven de 8 graden is, en het buiten droog weer is. Zorg verder dat het niet té hard waait, en dat je in de schaduw kunt werken. Of dat zelf gecreëerde schaduw is, of schaduw door bewolkt weer, maakt niet zoveel uit.

 • Buitentemperatuur boven de 8 graden
 • Komende 48 uur droog
 • Geen harde wind

Je houten terras schoonmaken door te vegen

Voor je jouw houten vlonder kunt reinigen, ga je eerst het oppervlak schoonvegen met een doodgewone bezem. Hierbij haal je bladeren en losliggend vuil van het vlonderoppervlak en zorg je dat er niet opnieuw vuil op kan waaien. Het vuil berg je dus goed weg, bijvoorbeeld in een afgesloten container.

houten vlonder schoonmaken

3) Hoe breng je het aan?

4) Hoe maak je het af?

Laten drogen

Als het oppervlak overal een egaal resultaat laat zien, laat je het aan de buitenlucht drogen. Neem minstens 24 uur om het goed in te laten trekken en gebruik het oppervlak pas weer als het droog en niet plakkerig aanvoelt.

Kwasten en doeken op de juiste manier afvoeren

Vlonder olie en droog textiel vormen een gevaarlijke combinatie: de samenstelling kan namelijk spontaan ontbranden. Zorg er dus voor dat je na je houten vlonder schoonmaken en opknappen al je textiel op de juiste manier afvoert, en ze eerst een tijdje in water zet voor je ze weggooit. Zo voorkom je dat er brand ontstaat!

De beste vlonder olie

De beste vlonder olie bestel je bij Vloeronderhoudswinkel. In dit stappenplan werken we met vlonder olie van Rubio Monocoat: een gerenommeerd merk, dat je het allerbeste brengt op het gebied van houtbescherming. Hun Hybrid Wood Protector is één van onze favoriete producten: makkelijk aan te brengen, in één laag dekkend en optimaal beschermend voor iedere soort hout. Waarom zou je voor minder gaan?

Bekijk hieronder de verschillende kleuren en bestel direct.

Alles nog even terugkijken?

Werk jij beter met een handleiding waarin je alle stappen één voor één kunt bekijken? Onze vrienden van Rubio Monocoat hebben dé oplossing voor je! In onderstaande video leggen ze je nog een stap voor stap uit hoe je jouw houten vlonder het best kunt schoonmaken en opknappen.

Hulp en advies

Heb je nog vragen?

Stel ze dan gerust aan één van onze experts. Zij kunnen je begeleiden in alle stappen van je houten vlonder schoonmaken en opknappen! Ze kunnen je helpen de juiste producten te kiezen voor jouw klus, en je adviseren over hoe je het beste resultaat bereikt in jouw situatie. Leer van onze ervaring, schroom niet en neem gerust contact met ons op!

Neem contact op