Voorbeelden van verschillende kleuren houtolie

Houtolie: al jouw hout vakkundig beschermd

Puur, onbehandeld hout is prachtig om te zien. Het spel van lijnen en nerven, de unieke warme kleur: deze eigenschappen wil je stuk voor stuk beschermen tegen invloeden van buitenaf. Met houtolie leg je een beschermende laag aan in je hout, die de natuurlijke kenmerken van het materiaal eer aandoet en het mooiste van het hout naar boven brengt. Maar verdiep je je in de wereld van de houtolie, dan komt er nogal wat op je af. Welke soorten zijn er allemaal? Waarin verschilt de één van de ander? En hoe breng je jouw soort olie eigenlijk het beste aan? We leggen het je allemaal uit in deze blog.

Bekijk houtolie

De unieke eigenschappen van houtolie

Met houtolie kies je voor een prachtig transparante manier van je hout beschermen. Omdat de olie in het hout kruipt in plaats van er bovenop te blijven liggen, blijven de natuurlijke looks van het hout behouden en doet de bescherming zijn werk van binnenuit. Omdat de olie toch in het hout kruipt, is aanbrengen bijzonder makkelijk en kun je zelfs lokaal plekken bijwerken, zonder dat het hele oppervlak opnieuw behandeld hoeft te worden. Houtolie is dus makkelijk te verwerken en behoudt de unieke looks van jouw hout.

  • Transparante finish, mat of zijdemat
  • Bescherming van binnenuit
  • Makkelijk aanbrengen
  • Eenvoudig plaatselijk bijwerken

Houtolie in verschillende soorten

Als je jouw zoektocht online start, raak je ongetwijfeld overweldigd door de verschillende soorten houtolie die er bestaan. Hoe moet je dan weten welk type olie past bij wat jij wil gaan doen? Sommige soorten olie zijn geschikt om buiten mee te werken, en andere weer totaal niet. En wil je een kleur aanbrengen, of juist de originele tint van je hout zoveel mogelijk behouden? En wat is onderhoudsolie eigenlijk precies? We zetten de verschillende soorten houtolie voor je op een rij.

Houtolie voor binnen

Binnenshuis zien we hout op veel plekken terugkomen in het moderne interieur: niet alleen houten meubels zoals tafels en aanrechtbladen zijn niet meer weg te denken, maar ook houten vloeren zijn mateloos populair. Houtolie voor binnen richt zich er vooral op om schade door de normale dagelijkse gang van zaken te beperken: het beschermt je hout tegen stof, vuil en ook in beperkte mate tegen vloeistoffen. Ook gaat het vergeling of verkleuring door uv-straling tegen en behoudt het de originele kleur van je hout zoveel mogelijk.

Bekijk houtolie voor binnen

Houtolie voor buiten

Maak je buitenshuis gebruik van hout? Bijvoorbeeld voor een schutting, een tuinhuis, vlonders of gevelbekleding? Dan moet je houtolie opgewassen zijn tegen heel wat meer dan het dagelijks leven wat zich binnenshuis afspeelt. Hier buiten zijn regen en zon de grootste vijanden van de kwaliteit van je hout. Naast houtolie voor binnen bestaat er gelukkig ook houtolie voor buiten. Een houtolie voor buiten wordt op een speciale manier geproduceerd, waardoor hij je hout sneller laat drogen na een regenbui, en ook bescherming biedt tegen mosgroei, schimmelvorming, uv-straling en slijtage.

Bekijk houtolie voor buiten

Houtolie met kleur

Wil jij tijdens het beschermen van je hout een andere kleur aanbrengen? Ook dat is heel goed mogelijk. Er bestaan namelijk ook verschillende soorten houtolie met kleur. Sommige oliën hebben van zichzelf een bepaalde tint, maar in andere soorten olie moet je een of meerdere kleurpigmenten aanbrengen om de olie op kleur te brengen. Je brengt je hout eenvoudig op de kleur die je voor ogen had: een flink paar tinten lichter of donkerder vormt geen enkel probleem! De kleurpigmenten zijn zowel bij houtolie voor binnen als bij houtolie voor buiten te gebruiken.

Onderhoudsolie

Als je jouw hout eenmaal beschermd hebt met een houtolie, is het belangrijk om de onderhoudslaag in het hout regelmatig op te frissen. Dat doe je met een onderhoudsolie. Kies altijd voor een onderhoudsolie van hetzelfde merk als de houtolie die je in eerste instantie gebruikt hebt: zo weet je zeker dat de twee producten goed op elkaar aansluiten en elkaar complementeren. Ook kun je met een onderhoudsolie kleine plekjes in het hout die minder mooi geworden zijn, eenvoudig plaatselijk bijwerken.

Bekijk onderhoudsolie

Vloer olie

Vloer olie is een type houtolie dat speciaal afgestemd is op het gebruik op houten vloeren. Je geeft je vloer hiermee een unieke beschermingslaag, die de natuurlijke nerven en structuren van het hout laten schitteren. Wil je meer weten over vloer olie? Bekijk dan eens onze blog over de voor- en nadelen van dit onderhoudsproduct.

Lees onze blog

Houtolie aanbrengen in 3 stappen

Hoewel er veel verschillende soorten houtolie te krijgen zijn, verschilt de manier van aanbrengen eigenlijk nauwelijks van elkaar. Elke soort kun je aanbrengen in 3 overzichtelijke stappen, die we hieronder voor je beschreven hebben. Doe je dit zorgvuldig, dan kun je zo lang mogelijk van de unieke finish die houtolie geeft, genieten.

Stap 1: Reinigen

Voordat je een houtolie gaat aanbrengen, zorg je dat de ondergrond goed schoon en droog is. Dit betekent dat hij stofvrij, vetvrij en vrij van onzuiverheden is. Alleen als het hout helemaal schoon is, wordt de olie namelijk gelijkmatig opgenomen door het hout. Gebruik bij twijfel een intensieve reiniger die je hout volledig ontvet en ook oude olielagen verwijdert. Mocht het hout beschadigingen of diepe krassen in het oppervlak vertonen, dan kun je er ook voor kiezen om het hout eerst grondig te schuren voor je de houtolie aanbrengt.

Stap 2: De houtolie aanbrengen

Als het oppervlak volledig schoon en stofvrij is, kun je beginnen met het aanbrengen van de houtolie. Doe dit met een kwast, roller of katoenen doek, of gebruik voor grote oppervlakken een boenmachine. Breng de olie royaal aan en zorg dat er altijd een beetje olie bovenop het hout blijft staan. Deze zal uiteindelijk ook grotendeels in het hout trekken.

Stap 3: Afwerking

Heeft de houtolie voldoende tijd gehad om in te trekken, dan wrijf je de overgebleven olie uit met een katoenen doek. Als je nog lichte plekken ziet die niet volledig verzadigd zijn, dan is dit het moment om deze nog wat bij te werken met wat extra olie. Laat het hout na het inwrijven nog wat verder uitharden voordat je het weer in gebruik neemt: vaak staat de aanbevolen uithardtijd vermeld op de verpakking van je houtolie.

Let op! Gooi de katoenen doeken met olieresten nooit zomaar weg. Dit kan namelijk voor brandgevaar zorgen! Laat de doeken opengevouwen drogen of dompel ze onder in een emmer met water. Laat ze nooit onbeheerd achter na gebruik!

Je hout mooi houden na de oliebeurt

Ook nadat je jouw hout hebt voorzien van een laag houtolie, is het belangrijk om regelmatig onderhoud eraan te plegen. Zo is het slim om vuil en zand regelmatig te verwijderen om krassen te voorkomen. Grondig schoonmaken doe je daarnaast alleen met daarvoor geschikte producten: bekijk welke reinigers er bestaan van jouw gekozen merk en laat deze producten samenwerken voor het mooiste resultaat.

Naast regelmatig schoonmaken is een beurt met onderhoudsolie eens per jaar absoluut aan te raden: deze frist de werking van de olie op en zorgt dat je oppervlak weer optimaal beschermd is tegen vocht, vuil, vlekken en slijtage.

  • Schoonmaken met de juiste middelen
  • Onderhoudsolie: minstens eens per jaar

Hulp bij de juiste houtolie kiezen

Twijfel je welk type houtolie het beste bij jouw klus past? Wil je weten welk merk het beste aansluit bij jouw wensen, of heb je vragen over het aanbrengen van je olie? Stel je vraag dan gerust aan één van de specialisten van Vloeronderhoudswinkel. Met onze kennis en ervaring kunnen we je altijd uitstekend adviseren! Neem gerust contact met ons op; we helpen je graag.

Contact opnemen