houtolie buiten

Houtolie buiten gebruiken: tips & trucs

Als je onbehandelde houten meubels, vlonders of panelen buiten hebt, behouden deze na verloop van tijd niet als vanzelf hun mooie uitstraling. Wij adviseren daarom altijd het gebruik van een goede houtolie voor buiten. Houtolie buiten gebruiken vereist een specifieke werkwijze voor een optimaal resultaat. Ga jij binnenkort een gevel, vlonder, schuurtje, schutting of ander tuinhout oliën? Gebruik dan ons handige stappenplan en zorg voor prachtig beschermd hout, waar je jaren mee vooruit kunt!

Waarom hout behandelen voor buiten?

Hout behandelen voor buiten is een goed gebruik. Onbehandeld zijn houten planken en panelen niet opgewassen tegen ons koude en vaak vochtige Nederlandse klimaat. Hout behandelen voor buiten – of je dat nu met een lak, olie, of beits doet – geeft je planken een waterbestendige laag, die vocht, schimmels, rot en verkleuringen buiten de deur houdt. En dat is natuurlijk goed voor de levensduur van je buitenhout! Bovendien kan je met houtolie buiten een hele andere look neerzetten. Fris je hout bijvoorbeeld eens op met een hele andere kleur!

  • Je hout beschermen tegen zon en andere weersinvloeden
  • Een natuurlijk ogende bescherming tegen vocht
  • Optioneel: kleur aanbrengen

Daarom kies je voor houtolie buiten

Als je er dan voor kiest om je hout te behandelen voor buiten, waarom zou je dan gaan voor een olie? Houtolie voor buiten is niet alleen makkelijk aan te brengen, het geeft je hout een natuurlijk ogende beschermingslaag, die (deels) in het hout trekt. De nerven en structuren van het hout blijven mooi zichtbaar, afhankelijk van de kleur die je kiest voor je olie, en hoeveel lagen je aanbrengt.

  • Makkelijk aan te brengen
  • Schuren vaak niet nodig
  • Natuurlijke bescherming
  • Transparante finish

Onze favoriete houtolie buiten

Voor ons stappenplan gebruiken we de WoodCream van Rubio Monocoat. Dit is zonder meer onze favoriet als we houtolie buiten gebruiken! Bijzonder makkelijk aan te brengen, in één keer dekkend, sneldrogend, zelfreinigend en uitermate waterafstotend: met Rubio Monocoat WoodCream investeer je in hout om van te houden. Eenmaal behandeld met Rubio Monocoat is je hout nagenoeg onderhoudsvrij! De kleur blijft tot wel 10 jaar goed.

 14,85 205,75
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50
 6,10 248,50

Verdun met WoodCream Softener

Is de kleur van jouw WoodCream je net iets te intens, of wil je een transparanter effect creëren? Verdun je product dan met de WoodCream Softener van Rubio Monocoat. Ook handig om de droogtijd mee te verlengen als het warm weer is!

Bekijken

Houtolie buiten gebruiken: stappenplan

Met dit stappenplan pas je jouw houtolie buiten perfect toe. Hout oliën in een handomdraai!

1) Wat heb je nodig?

Voor je jouw houtolie buiten gaat toepassen, haal je eerst alle benodigdheden in huis. Zo weet je zeker dat je zonder onderbrekingen je klus kunt afmaken!

Materialen
Wat heb je allemaal nodig?

2) Hoe bereid je het voor?

Gebruik je houtolie buiten op nieuw, onbehandeld hout? Dan is het voldoende om de planken of panelen af te nemen met een natte doek, voordat je je houtolie buiten gaat aanbrengen. En heb je te maken met schimmel, algen, of ander vuil? Reinig dan eerst je hout met een reiniger en een harde borstel. Oude olielagen hoef je met Rubio Monocoat WoodCream houtolie voor buiten niet van tevoren te verwijderen.

Je hout behandelen voor buiten gaat het beste op een goed afgenomen oppervlak, dat je voor behandeling weer laat drogen.

Tip: Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner

Heb je te maken met vervuild hout met algen, schimmel of met verkleuringen? Maak het dan eerst schoon met een passende reiniger voor je verder gaat met het hout oliën. Werk je met olie voor buitenhout van Rubio Monocoat, gebruik dan ook een Rubio Monocoat reiniger, zoals de Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner.

3) Hoe breng je het aan?

Je houtolie buiten toepassen begint met het openen van het blik en het grondig roeren van de inhoud. Maak je gebruik van de Rubio Monocoat WoodCream? Dan kun je de houtolie naar wens verdunnen met de Rubio Monocoat WoodCream Softener; daarmee bereik je een transparanter effect, en kun je meer ontspannen werken als het weer erg warm is. Breng de olie voor buitenhout rechtstreeks aan op de planken met een gevelkwast en strijk met de richting van het hout mee.

Maak je werkgebied nooit te groot om oneffenheden na het opdrogen te voorkomen: werk in zones van 3-4 planken en verspreid de houtolie voor buiten gelijkmatig in een enkele beweging; je werkt daarbij altijd nat in nat.

4) Hoe maak je het af?

Olie voor buitenhout laat je gemiddeld 3 uur drogen voordat het helemaal opgedroogd is. Laat het hout in de tussentijd rusten. Daarna kun je jarenlang genieten van het prachtige resultaat!

Optioneel: extra laag

Hout oliën is en blijft maatwerk. Is je houtolie buiten na één laag nog niet dekkend genoeg naar jouw smaak? Dan kun je hem altijd dekkender maken door een tweede laag aan te brengen, na minimaal 3 uur droogtijd.

Alles nog even terugkijken?

Stap voor stap zien hoe je jouw houtolie buiten het beste kunt toepassen? In deze video van Rubio Monocoat zie je alle stappen nog eens op een rijtje.

Welke houtolie buiten gebruiken

In dit voorbeeld hebben we voor onze houtolie buiten gebruik gemaakt van de producten van Rubio Monocoat, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer goede merken olie voor buitenhout. Kies bijvoorbeeld uit andere topproducten van Royl en Floorservice. Bij Vloeronderhoudswinkel vind je altijd de houtolie voor buiten waar jij graag mee werkt, tegen de scherpste prijs. Bestel gemakkelijk online, dan bezorgen we jouw bestelling zo snel mogelijk bij je thuis. Hout oliën wordt zo een fluitje van een cent!

 46,15
 19,70 45,80
advies op maat

Vragen over hout oliën?

Heb je nog twijfels over hoe je houtolie buiten het beste kunt gebruiken? Twijfel je over de juiste kleur, of over de juiste combinatie van producten? Stel dan je vraag gerust aan één van onze specialisten! Vertel ons meer over jouw klus, dan kunnen wij je uitstekend adviseren over de beste houtolie voor buiten. Hout behandelen voor buiten doe je met de hulp van Vloeronderhoudswinkel!

Neem contact op