dineren en morsen aan houten tafel

Je eiken tafel behandelen: dé bescherming tegen vlekken

Een mooie eiken tafel is een flinke investering, maar vormt vervolgens ook het middelpunt van je huis. Het is de plek waar je een kop thee drinkt als je thuiskomt, waar je als gezin bijpraat tijdens een gezellige maaltijd. Je moet er niet aan denken dat je eiken tafel ontsierd raakt door vlekken! Veel mensen behandelen hun tafel niet en lopen dagelijks het risico om hun eiken tafel onherstelbaar te beschadigen. Terwijl je eiken tafel behandelen zo’n simpel klusje is!

Je eiken tafel behandelen met lak of olie zorgt voor een extra beschermende laag, die vuil, vocht en vet afstoot. Zo blijft je eikenhouten tafel het stralende middelpunt van jouw eethoek! En wil je jouw eiken tafel opknappen na een aantal jaar intensief gebruik? Met een paar trucjes vooraf kan je eiken tafel behandelen je meubelstuk er ook na stevig gebruik weer als nieuw laten uitzien.

Waarom een eiken tafel behandelen tegen vlekken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een glas wijn, een kop koffie, een vette substantie onder een pan of kom, of gewoon een glas water: er zijn veel dingen die vlekken achter kunnen laten op je mooie eikenhouten tafel. Eiken staat bekend om zijn open poriën en neemt iedere substantie razendsnel op. Even niet opletten en het is al mis op een onbehandelde tafel. Met een beetje pech trekt de vlek zo diep in het hout, dat je hem er niet zomaar meer uit krijgt.

Door je eiken tafel te behandelen, maak je hem beter weerbaar tegen blijvende vlekken en dus makkelijker te gebruiken in het dagelijks leven. In jouw huis mag toch ook geleefd worden?

Je eiken tafel behandelen: dit zijn je opties

Wil je jouw eiken tafel behandelen, dan heb je verschillende opties om uit te kiezen. Iedere behandelmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en zijn eigen uitwerking op de looks van je tafel. Welke het beste bij jou en jouw leven thuis past, moet je zelf even ontdekken. Wij helpen je graag door de verschillende mogelijkheden voor je op een rij te zetten!

Je eiken tafel lakken

Een eiken tafel lakken geeft hem de meest robuuste beschermingslaag. Je brengt als het ware een extra toplaag aan op het hout, die waterafstotend en vuilbestendig is. Van oudsher zien veel mensen af van een eiken tafel lakken, omdat ze geen glanzende afwerking willen. Toch hoeft dat tegenwoordig geen beperking meer te zijn om je eiken tafel te lakken! Houtlak is in steeds meer afwerkingen te krijgen: zelfs in een compleet matte finish, die bijna niet te onderscheiden is van een olie.

Eiken tafel lakken: voordelen

 • Robuuste beschermingslaag
 • Kras- en slijtvast
 • 100% waterbestendig
 • Zo goed als onderhoudsvrij

Eiken tafel lakken: nadelen

 • Doet iets af aan de natuurlijke uitstraling
 • Maakt volledig glad
 • Houtstructuur is niet meer te voelen

Je eiken tafel oliën

Je eiken tafel oliën is de tweede manier om je eiken tafel te behandelen. Hoewel het een iets minder intensieve bescherming biedt dan je eiken tafel lakken, blijft het gevoel van echt hout helemaal behouden en kies je voor de meest natuurlijke bescherming die er mogelijk is. Je eiken tafel oliën is iets wat je op zijn minst jaarlijks moet doen en is dus onderhoudsintensiever dan je eiken tafel lakken. Olie wordt ook niet hard, dus je tafel is alleen tijdelijk beschermd tegen vocht, niet tegen krassen.

Eiken tafel oliën: voordelen

 • Prachtige, natuurlijke uitstraling
 • Beschermt van binnenuit
 • Hout voelt natuurlijk aan

Eiken tafel oliën: nadelen

 • Regelmatig onderhoud nodig
 • Niet 100% waterbestendig (vocht wegvegen)
 • Beschermt niet tegen krassen

Heeft je eiken tafel al vlekken of beschadigingen?

Wil je je eiken tafel opknappen, omdat er al flinke vlekken of beschadigingen in zitten? Ook dan kun je je eiken tafel behandelen tot de schade niet meer te zien is. Verschillende beschadigingen vragen echter wel verschillende behandelingen. Probeer deze tips voor je jouw eiken tafel opnieuw gaat behandelen: met een beetje geluk krijg je jouw eiken tafel weer helemaal als nieuw.

Stappenplan eiken tafel oliën

Je eiken tafel behandelen met olie

In dit stappenplan kiezen we ervoor om een eikel tafel te oliën. Dit is de makkelijkste en snelste manier van een eiken tafel behandelen, die je eenvoudig zelf thuis kunt uitvoeren. In 4 overzichtelijke stappen! Hoe ga je van start?

1) Wat heb je nodig?

Een eiken tafel behandelen begint met de juiste materialen in huis halen. Wat heb je allemaal nodig als je een eiken tafel wilt oliën?

2) Hoe bereid je het voor?

Voor je een eiken tafel kunt behandelen, moet je eerst zorgen dat alle voorgaande behandelingen van het oppervlak verwijderd zijn, en dat het oppervlak volledig stof- en vuilvrij is. Plak delen die je niet wilt behandelen eventueel af met schilderstape.

Schuren

Door het tafeloppervlak te schuren, verwijder je oude laklagen of andere behandelingen en zet je het hout als het ware open voor een nieuwe behandeling. Begin met een grove korrel en eindig met korrel 100 tot 150.

Stof verwijderen

Voordat je verder gaat met je eiken tafel behandelen, zorg je dat je alle stof en vuil van de tafel af is. Na het schuren begin met stofzuigen, en verwijder daarna ook het fijnere stof met een speciale reiniger. Doe hiervoor handschoenen aan. Breng de reiniger aan op de doek en veeg het stof met gelijkmatige bewegingen van het oppervlak. Ga pas verder als het oppervlak weer volledig droog is.

3) Hoe breng je het aan?

Onze eiken tafel oliën we in dit voorbeeld met Rubio Monocoat Oil Plus 2C, een duurzame 2-componenten houtolie van Rubio Monocoat die in één laag dekt. Maar je kunt natuurlijk ook iedere andere houtolie voor eikenhout gebruiken!

Meng je olie in een mengbeker en roer hem goed door voor je hem gaat aanbrengen. Zorg dat je in secties werkt die nooit groter zijn dan een gebied dat je binnen 15 minuten kunt bestrijken. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op ieder deel van je tafel en verdeel het verder met een pad: poets het goed in het hout en zorg dat die olie in alle hoeken komt.

Laat de olie 3 tot 5 minuten werken met het hout en verwijder vervolgens binnen 15 minuten de overtollige olie van het oppervlak met een katoenen doek.

 • Olie aanbrengen met een kwast
 • Verder inpoetsen met een pad
 • Overtollige olie verwijderen met een doek

4) Hoe maak je het af?

Je ziet je eiken tafel opknappen; laat de olie nog 24 uur drogen voor je hem weer gaat gebruiken. Even checken of hij niet meer plakkerig aanvoelt en je kunt er weer voorzichtig aan eten! Nu is het proces van je eiken tafel behandelen echt ten einde. Wacht nog wel 5 dagen voor je hem weer gaat afnemen of schoonmaken.

Alles nog even terugkijken?

Hulp bij je eiken tafel behandelen

Vraag onze experts om advies

Is je eiken tafel behandelen toch moeilijker dan je dacht? Of heb je wat hulp nodig met het kiezen van de juiste producten voor jouw tafel? Vraag onze experts dan gerust om advies. We staan je graag bij via e-mail of telefoon! Met onze hulp wordt je eiken tafel oliën of lakken een fluitje van een cent.

Neem contact op