verschillende voorbeelden van gelakte houten vloeren en kleuren

Je houten vloer lakken: alles wat je moet weten

Als je een houten vloer hebt aangeschaft, wil je er alles aan doen om hem zo lang mogelijk mooi te houden. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun houten vloer te lakken: zonder meer de beste manier om het hout van je vloer te beschermen tegen slijtage, maar ook tegen vocht en vuil. Maar waarom kies je voor je houten vloer lakken in plaats van hem in de olie of in de hardwax te zetten? En kies je ervoor om je houten vloer te lakken, hoe breng je die lak dan goed aan? Hoe zorg je ervoor dat hij er prachtig uit blijft zien, ook na een aantal jaar? Je leest alles wat je moet weten in deze blog.

Houten vloer lakken of olie?

Naast de mogelijkheid om je houten vloer te lakken bestaan er natuurlijk nog veel meer manieren om je vloer te beschermen. Wat het beste bij jou past, ligt eraan hoe intensief jouw vloer gebruikt wordt en wat je voor ogen hebt qua finish en onderhoud. Zet jij je houten vloer in de lak, of toch liever in de olie? We vergelijken deze twee mogelijkheden met elkaar. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

Onderhoudsvrij beschermen? Houten vloer lakken

Kies je ervoor om je houten vloer te lakken, dan breng je een harde beschermingslaag aan die als het ware bovenop het hout komt te liggen. Dit is de sterkste vorm van bescherming die je jouw vloer kunt geven: ideaal voor vloeren die intensief gebruikt worden! Eenmaal gelakt is je vloer wel 10-15 jaar beschermd en hoef je hem alleen maar van tijd tot tijd schoon te maken. Het enige nadeel van je houten vloer lakken is dat bij krassen je vloer niet lokaal bijgewerkt kan worden: dan moet de hele vloer opnieuw in de lak.

Lakken voor je vloer zijn tegenwoordig niet alleen in een glanzende, maar ook in een zijdematte of matte variant te krijgen. Vaak kun je dus aan een vloer helemaal niet zien of hij gelakt is of behandeld met een ander product!

Bekijk onze lakken

natuurlijke look? Zet je vloer in de olie

Wil jij de natuurlijke looks die jouw houten vloer zo kenmerken, zoveel mogelijk behouden? Kies dan voor een olie. In tegenstelling tot lak dringt een olie in het hout en beschermt hij je houten vloer van binnenuit. Dit betekent wel dat de beschermingslaag iets kwetsbaarder is dan bij een gelakte houten vloer: je hout is niet 100% bestand tegen vlekken en ook vocht moet je snel verwijderen om te voorkomen dat het schade aan je vloer aanbrengt. Plaatselijk bijwerken is dan wél weer mogelijk met een olie: lelijke plekjes kun je dus eenvoudig opfrissen, zonder dat de hele vloer opnieuw gedaan hoeft te worden.

Bekijk onze vloerolie

Hardwax: tussen lak en olie in

Twijfel je tussen de kwaliteiten van een lak en een olie, dan kun je er ook precies tussenin gaan zitten en kiezen voor een hardwax olie. Deze afwerking beschermt het hout van binnenuit, maar brengt ook een waterproof laag aan op het hout. Bijna de kwaliteiten van een lak met de looks van een olie!

Bestel nu

Je vloer lakken: de onderhoudsvrije oplossing

Ga jij voor een strakke finish, en gemak in het onderhoud van je houten vloer? Vind je het niet erg om wat tijd en energie te investeren in het aanbrengen van een laklaag die zeker 10-15 jaar meegaat? Dan is je houten vloer lakken voor jou de beste oplossing. Breng je jouw lak vakkundig en met de juiste voorbereidingen aan, dan heb je er jaren geen omkijken meer naar en behoudt jouw vloer met het grootste gemak een fantastische uitstraling.

Altijd je houten vloer schuren én lakken

Voordat je je houten vloer gaat lakken, is het belangrijk om je vloer eerst een schuurbeurt te geven. Alleen je houten vloer schuren en lakken zorgt op termijn voor het beste resultaat. Door te schuren verwijder je de oude laklaag en leg je een frisse, nieuwe houtlaag aan het oppervlak. Heb je dit nog nooit gedaan, laat het dan vooral uitvoeren door een professional. Echte vakmensen kunnen met specialistische schuurmachines zorgen voor een effen en stofvrij resultaat!

Geen ervaring met je houten vloer schuren?
Laat dit dan doen door een professional!

Stappenplan houten vloer lakken

Hoe kun je een lak het beste aanbrengen als je eenmaal aan de slag gaat? Welke voorbereidingen tref je? En welke materialen heb je eigenlijk nodig bij het lakken van je houten vloer? In onderstaande stappenplan leer je in een aantal simpele stappen zelf je houten vloer lakken. Trek hier minimaal 2 tot 3 dagen voor uit (met tussentijdse pauzes) en zorg dat er in die tijd niemand op de vloer hoeft te zijn.

Materialen

 • Hamer
 • Kniebescherming
 • Parketschuurmachine (incl. schuurbanden of -schijven)
 • Kantenschuurmachine (incl. schuurschijven)
 • Stofzuiger
 • Vloerlak
 • Lakroller
 • Telescopische steel
 • Verfbakje
 • Roerstokje

Je vloer voorbereiden

In dit stappenplan zijn we er vanuit gegaan dat je houten vloer al geschuurd is en daarna stofvrij is gemaakt. Vergeet in de voorbereidingen vooral niet om uitstekende spijkers te verwijderen; dit kun je eenvoudig doen met de achterkant van een hamer. Repareer eventuele beschadigingen in het hout met een houtvuller en zorg dat je vloer vuil en vetvrij is voor je aan het lakken begint.

De lak aanbrengen

Ga je de lak aanbrengen, roer hem dan goed met een roerstok en giet een beperkte hoeveelheid in het verfbakje. Begin in een hoek van de kamer en werk je weg naar de uitgang: eenmaal gelakt kun je namelijk niet meer over de vloer lopen. Denk hier dus goed over na!

Begin aan de zijkanten van je oppervlak en rol mee met de nerf van het hout. De hoeken en kleine oppervlakken doe je met een kleine lakroller, en ben je in het midden beland, dan kun je een grotere roller met een telescopische steel gebruiken.

Aantal lagen

In de meeste gevallen moet je na de eerste laklaag je vloer opnieuw opschuren en een tweede laag aanbrengen. In de meeste gevallen is zelfs een derde laag aan te raden. Tussentijds moet de lak altijd goed drogen voor je ermee verder gaat. Controleer de verpakking van jouw lak om te kijken hoeveel lagen je nodig hebt voor een goede dekking, en check of je tussentijds moet schuren. Meestal is dit het geval, maar bij sommige laksoorten is het juist niet de bedoeling!

Je houten vloer lakken in een kleur

Wil je jouw houten vloer lakken in een nieuwe kleur? Maak dan gebruik van een kleurolie voordat je de lak aan gaat brengen. Hiermee zorg je voor een effen verkleuring die de natuurlijke nerven van het hout eer aandoet. Voorkleuren doe je uiteraard pas als je vloer geschuurd is en stofvrij. Nadat je kleurolie helemaal gedroogd is, kun je de vloer afdekken met je zorgvuldig opgebouwde laklaag.

Jouw vloer kleuren

Na het lakken van je houten vloer

Als je tijd en energie hebt gestoken in het lakken van je houten vloer, wil je er daarna natuurlijk zo min mogelijk onderhoud hebben. Het goede nieuws is: naar een gelakte houten vloer hoef je de komende jaren nauwelijks om te kijken! We geven je nog wat tips om het maximale uit jouw vloer te kunnen halen. We gaan natuurlijk wel voor het perfecte plaatje!

Gelakte houten vloer schoonmaken

Een voordeel van je houten vloer lakken is dat je hem daarna moeiteloos schoonhoudt. Een gelakte houten vloer schoonmaken vereist helemaal geen speciale kennis of materialen. Wekelijks even met de stofzuiger eroverheen verwijdert losliggend vuil dat eventuele krassen kan veroorzaken. En met een dweil verwijder je andere vlekken op je vloer!

 • Wekelijks: stofzuigen
 • 1-2x per maand: dweilen

Opfrissen met een vloerpolish

Vertoont je gelakte houten vloer na een tijdje toch wat doffe plekken, of is de finish niet meer helemaal naar wens? Fris hem dan op met een vloerpolish. Kleine krasjes en lichte slijtplekken verdwijnen hiermee als sneeuw voor de zon, en je verlengt de levensduur van je laklaag. Let er bij het aanbrengen van een vloerpolish op dat de polish aansluit bij jouw soort lak: glanzend, zijdemat of mat.

Bestel jouw vloerpolish

Vloerbescherming

Het grootste gevaar voor een vers gelakte houten vloer zijn krassen. Komen er namelijk diepere krassen in je vloer, dan heb je geen andere keuze dan je complete houten vloer opnieuw te schuren en te lakken. En de grootste veroorzaker van krassen zijn met stip op één: onbeschermde meubelpoten. Breng dus viltglijders aan op stoelen en tafels die regelmatig van plaats wisselen, en bescherm jouw gelakte vloer tegen beschadigingen.

Bekijk onze viltglijders

Meer weten over je houten vloer lakken?

Blijf je na dit artikel toch met vragen zitten over het lakken van je houten vloer? Wil je advies over welke producten het beste bij jouw vloer passen, of heb je een vraag over de verschillende stappen die je moet nemen om een houten vloer te lakken? Het team van Vloeronderhoudswinkel staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag!

Contact opnemen