voorbeelden van verschillende houten vloeren

Jouw houten vloer onderhouden in 3 simpele stappen

Als je jaren, nee, decennia van je houten vloer wilt genieten, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Niet alleen om hem een langere levensduur te geven, maar ook om hem elke dag weer een prachtige uitstraling te geven! Door je houten vloer goed te onderhouden, bescherm je hem ook nog eens tegen ongewenste verkleuringen of beschadigingen. Bij het onderhoud van je houten vloer onderscheiden we 3 stappen, die we verdeeld over de verschillende levensfasen van de vloer inzetten. Wanneer je welke stap inzet, leggen we je uit in dit artikel. Zo wordt je houten vloer onderhouden een fluitje van een cent!

Stap 1: Je houten vloer schoonmaken

Minstens een keer per week is het tijd om je houten vloer te gaan schoonmaken. In sommige gevallen (bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt, of veel huisdieren) is het handig om dit vaker te doen: ga dan bijvoorbeeld voor twee keer per week. Het belangrijkste is dat losliggend vuil regelmatig verwijderd wordt, zodat het niet de kans krijgt om krassen te veroorzaken in je houten vloer. Daarnaast is het van belang dat eventuele vlekken weggehaald worden, zodat deze de toplaag van je vloer niet kunnen aantasten.

Eerst stofzuigen, dan je houten vloer dweilen

Door te stofzuigen, verwijder je los zand, gruis en ander vuil en maak je de weg vrij om je houten vloer eenvoudig te kunnen dweilen. Het is dus belangrijk om het in deze volgorde te doen. Bij het dweilen van je houten vloer is het van groot belang om dit met de juiste houten vloer reiniger te doen. Welke reiniger specifiek voor jouw vloer geschikt is, is afhankelijk van de afwerking van je vloer. Gelakte, geoliede en hardwax vloer hebben ieder zo hun eigen behoeften bij het dweilen.

Stap 2: Periodiek onderhoud van je houten vloer

Knapt de vloer niet op na een normale schoonmaakbeurt? Als de eerste tekenen van veroudering zich aandienen, wordt het tijd om periodiek onderhoud in te plannen. Afhankelijk van hoe intensief je vloer gebruikt wordt, raden we aan om dit onderhoud eens in de 6 tot 12 maanden in te plannen: bij geoliede en hardwax vloeren is dit onderhoud bovendien vaak eerder nodig dan bij gelakte vloeren. Gelakte vloeren kunnen soms zelfs tot 18 maanden zonder periodiek onderhoud!

Hoe ga je te werk als het tijd is voor periodiek onderhoud aan je houten vloer?
  1. Begin je periodiek onderhoud door je houten vloer schoon te maken
  2. Reinig de vloer met een intensieve reiniger die past bij jouw type houten vloer

  3. Breng, afhankelijk van je type vloer, een laag onderhoudsolie, polish of zelfs nieuwe lak aan.

Stap 3: Vloerrenovatie

Een combinatie van je houten vloer regelmatig schoonmaken en tijdig periodiek onderhoud zou ervoor moeten zorgen dat je jaren met je vloer vooruit kunt. Knapt je houten vloer echter na een aantal jaar niet meer op na je periodieke onderhoud? Dan wordt het misschien tijd voor een volledige vloerrenovatie.

Bij deze ultieme stap in het onderhoud van je houten vloer wordt de bovenste laag van je houten vloer eraf geschuurd, zodat er een frisse, nieuwe laag aan het oppervlak komt. Wij raden aan om dit altijd door een professional te laten doen voor een zo strak mogelijk resultaat. Na het schuren kun je jouw houten vloer opnieuw (laten) behandelen met een olie, lak of hardwax en is hij weer zo goed als nieuw.

Olie & lak

Tip: blijf bij je merk

Wat voor onderhoud je ook gaat plegen en wat voor afwerking de houten vloer ook heeft, ons advies luidt altijd: gebruik producten van het merk waarmee de vloer is afgewerkt en blijf binnen één merk tijdens het onderhoud van je houten vloer. Producten binnen één merk zijn namelijk op elkaar afgestemd en zullen geen rare of onverwachte resultaten bieden.

Gebruik je wél merken door elkaar? Dan kan het zijn dat de producten niet goed op elkaar reageren en dat het onderhoud niet het gewenste resultaat oplevert. En is het resultaat inderdaad niet zoals gewenst? Dan hoef je niet te rekenen op hulp van het ene merk, want het ligt dan altijd aan het product van het andere merk, en andersom.

Voorkomen is beter dan genezen

De slimste tip om je houten vloer te onderhouden? Zorg ervoor dat je meubels aan de onderkant voorzien zijn van viltglijders. Met name meubels die je veel verschuift, zoals stoelen en tafels, kunnen makkelijk krassen veroorzaken in je houten vloer. Bijvoorbeeld als er zand of gruis onder de poten is komen te zitten. Door viltglijders te plaatsen, creëer je een zacht laagje tussen meubel en vloer en is je vloer beter beschermd.

Viltglijders

Meer weten over het onderhoud van je pvc vloer?

Wil je juist weten hoe je het beste haalt uit jouw pvc vloer? Lees dan eens onze blog waarin we uitleggen welke producten je het beste kunt gebruiken om je pvc vloer een zo lang mogelijke levensduur te geven. En de mooiste uitstraling!

Advies nodig?

Heb je advies nodig over hoe je jouw houten vloer het beste kunt onderhouden? Kom je er aan de hand van de bovenstaande tips niet uit? Ben je op zoek naar specifieke onderhoudsproducten en kun je deze niet vinden in onze webshop? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij weten zeker dat we jou verder op weg kunnen helpen.

Contact opnemen