keramische tegels schoonmaken

Keramische tegels schoonmaken in 4 stappen

Het kan best een frustrerende klus zijn: keramische tegels schoonmaken. Zulke plavuizen schoonmaken vereist een speciale manier van werken; je kunt ze niet streeploos schoon krijgen met een normale allesreiniger. Maar, geen stress: een slimme aanpak voor tegelreiniging kan iedereen leren. Volg gewoon onze 4 stappen en je tegelvloer schoonmaken wordt makkelijker dan ooit!

Wat valt er allemaal onder keramische tegels?

Keramische tegels zijn alle tegels die machinaal gemaakt worden door ze af te bakken in een oven. Het is dus geen natuursteen. Het hoofdbestanddeel is vaak zand, klei of andere natuurlijke materialen, die zo afgebakken worden dat ze een keiharde tegel vormen die voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Denk aan een vloer, maar ook aan wandbekleding.

Onder keramische tegels vallen onder meer:

 • Porcellanato tegels
 • Terracotta tegels
 • Gres tegels

Valkuilen bij keramische tegels schoonmaken

Veel mensen kiezen bij het schoonmaken van hun keramische tegels voor een standaard allesreiniger, die ze in de rest van het huis ook gebruiken. Helaas geeft dit niet het gewenste effect bij een tegelvloer schoonmaken: vaak blijven er zeepresten achter na de tegelreiniging, waardoor er een waas ontstaat. De vloer zal er dus nog steeds vies uitzien, terwijl je net gedweild hebt! In de resten zeep of was blijft nieuw vuil makkelijk plakken en zie je vaak ook voetstappen terug.

Een standaard allesreiniger is dus niet de oplossing als je je tegelvloer wil schoonmaken: wat gebruik je dan wel?

Gebruik een reiniger die bij je vloer past

Hét geheim voor een efficiënte tegelreiniging is een schoonmaakmiddel kiezen dat perfect aansluit bij de kenmerken van jouw soort tegel. Het haalt het beste in je vloer naar boven en zorgt voor een grondige reiniging, zonder zeep- of olieresten. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor de Lithofin KF Intensiefreiniger; een grondige reiniger die uitermate geschikt is voor keramische tegels schoonmaken. Dit alkalische middel lost tal van vuil en vlekken effectief op en verwijdert ze met het spoelwater.

Voegen schoonmaken

Naast je keramische tegels schoonmaken bestaat je tegelvloer schoonmaken natuurlijk uit nóg een belangrijk onderdeel: de voegen schoonmaken! Je voegen zijn vaak gemaakt van cement: een ander materiaal dan keramiek, dat je uiteraard op een andere manier reinigt. Ook aan je voegen schoonmaken gaan we aandacht besteden in onze handleiding!

Stappenplan

Je keramische tegels schoonmaken

Plavuizen van keramiek schoonmaken is niet moeilijk, je moet alleen weten welke producten je moet gebruiken en in welke volgorde je ze moet toepassen. Met ons handige stappenplan wordt je keramische tegels schoonmaken een fluitje van een cent!

1) Wat heb je nodig?

Leg van te voren alles klaar, en koop in wat er nog ontbreekt. Zo kun je in één keer door en wordt je tegelreiniging een snelle, efficiënte klus.

Optioneel:

2) Hoe bereid je het voor?

Voor een efficiënte tegelreiniging kun je het beste het oppervlak van je tegelvloer eerst schoonmaken met de stofzuiger: dit zorgt ervoor dat losliggend vuil geen factor meer is en dat je direct door kan gaan met de dieptereiniging.

En is je tegelvloer pas gelegd? Dan kan het zijn dat er nog cementsluier aanwezig is op je tegels, die je eerst zult moeten verwijderen. Dit doe je met een speciale cementsluierverwijderaar.

tegelreiniging

3) Hoe ga je te werk?

Tegels schoonmaken

Een tegelvloer schoonmaken begint natuurlijk met het reinigen van de tegel zelf. We gebruiken hiervoor de Lithofin KF Intensiefreiniger, die speciaal gemaakt is voor keramische tegels schoonmaken.

Zo pak je dit aan:

 • Vermeng de reiniger in een verhouding van 1:10 met lauwwarm kraanwater. Bij ernstige vervuiling kan je ervoor kiezen om meer schoonmaakmiddel toe te voegen.
 • Verdeel het sop met de schrobber of vloerwisser over je vloer en laat het 10 tot 20 minuten inwerken. Breng ruim water aan; laat het niet opdrogen.
 • Ernstige vlekken? Schrobben helpt. Ga net zo lang door tot de verontreiniging helemaal verdwenen is.
 • Neem het sop met water op en dweil na met veel schoon water tot al het sop verdwenen is.

Voegen schoonmaken

Een ander belangrijk onderdeel van je tegelvloer schoonmaken is je voegen schoonmaken. Als je alleen je keramische tegels gaat schoonmaken, steken je verkleurde voegen er straks lelijk bij af! En ook in de voegen kan zich veel vuil ophopen. Voor de voegen schoonmaken gebruiken we de Lithofin KF voegenreiniger, die uitermate geschikt is voor voegen tussen keramische tegels.

Zo ga je te werk:

 • Breng de voegenreiniger aan op een vochtige spons en verdeel het over de voegen die gereinigd moeten worden.
 • Laat het middel 10 tot 15 minuten inwerken.
 • Nog steeds verkleuringen in je voegen? Schrob ze dan nog eens stevig.
 • Spoel de voegen goed na met schoon water.

Hoe maak je het af?

Als je klaar bent met je keramische tegels schoonmaken, wil je er het liefst een paar weken plezier van hebben. Plavuizen schoonmaken is nu eenmaal niemands hobby! Je kunt daarom overwegen om een impregnerende laag aan te brengen op je tegelvloer en de bijbehorende voegen, waardoor je de volgende schoonmaakronde net iets langer kunt uitstellen. Deze laag stoot vuil en water af en voorkomt vlekken voor een langere tijd.

Deze behandeling bestaat zowel voor je tegels zelf als voor de voegen:

Meer weten over je tegelvloer schoonmaken?

Heb je een vraag over één van bovenstaande stappen, lukt je keramische tegels schoonmaken niet goed, of heb je te maken met een ander soort tegel? Bij Vloeronderhoudswinkel hebben we veel ervaring met plavuizen schoonmaken, en maken we tegelreiniging graag eenvoudig. Vraag één van onze specialisten gerust om advies!

Neem contact op