houten olie buiten schutting

Je schutting oliën: waarom, wanneer en hoe?

Wil je het hout van je schutting optimaal beschermen, dan is je schutting oliën een goed idee. Je kan je schutting direct bij plaatsing behandelen, maar als je je schutting wil opknappen, dan is olie ook een goed middel voor een opfrisbeurt. Kies je voor een olie voor douglas hout, een olie voor vurenhout olie of een olie voor hardhout? Wanneer moet je je schutting oliën, en hoe pak je dat aan? Moet je bijvoorbeeld eerst je schutting schoonmaken? Wij leggen alle details aan je uit in dit handige stappenplan!

Het nut van je schutting oliën

Je schutting oliën geeft je verticale planken een nieuwe beschermende laag en een frisse, egale kleur. Als het hout is gaan vergrijzen, krijgt het zijn originele kleur weer terug – of geef het een compleet nieuwe kleur naar keuze! Je schutting opknappen was nog nooit zo makkelijk: de meeste hardhout olie, vurenhout olie of olie voor douglas hout kun je rechtstreeks op de planken aanbrengen. Dat maakt je schutting oliën een simpele klus om zelf te doen!

Wanneer je schutting oliën?

De meeste mensen gaan hun schutting oliën direct nadat ze hem geplaatst hebben. Gebruik je hiervoor een goed product, dan hoef je de eerste jaren alleen maar de olie bij te werken. Pas na 3-5 jaar ga je opnieuw je hele schutting oliën. Zo blijft je schutting opknappen een kleine klus, waar je doorgaans een keer per jaar minimale aandacht aan hoeft te besteden.

  • Eens per jaar: bijwerken
  • Eens per 3-5 jaar: hele schutting oliën
Boodschappenlijst en how-to

Je schutting oliën in 4 stappen

1) Wat heb je nodig?

2) Hoe bereid je het voor?

Eerst ga je je schutting schoonmaken en alle vorige behandelingen verwijderen. Je schutting schoonmaken doe je met een speciale houtreiniger. Hiermee verwijder je aanslag als algen, schimmel en ander vuil. Schuren is niet per se nodig; als je hout schoon en droog is, kan je beginnen met je schutting oliën!

3) Hoe breng je het aan?

Na je schutting schoonmaken is het tijd voor het echte werk: je schutting oliën! Doe dit alleen bij een buitentemperatuur hoger dan 10 graden, en werk nooit in de directe zon.

Giet je olie over in een mengbeker en roer het goed door. Breng het vervolgens rechtstreeks aan op het hout met een platte kwast; werk hierbij in de richting van het hout.

4) Hoe maak je het af?

Na 10 minuten kwast je de aangebrachte olie opnieuw uit, zonder nieuwe olie toe te voegen. Laat het nog eens 5 minuten intrekken en verwijder dan overtollige olie met een katoenen doek. Laat je schutting 24 uur in de buitenlucht drogen: als hij niet meer plakkerig aanvoelt, heb je het gewenste resultaat bereikt!

Je schutting oliën met het beste product

Of je nu op zoek bent naar hardhout olie, vurenhout olie of olie voor douglas hout: bij Vloeronderhoudswinkel hebben we voor iedere schutting de juiste olie op voorraad. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een kwaliteitsproduct dat goed werkt op iedere soort hout.

In dit voorbeeld gebruikten we de Hybrid Wood Protector van Rubio Monocoat: een multifunctionele olie die een speciale hardhout olie, vurenhout olie of olie voor douglas hout overbodig maakt. Voordelig online te bestellen en verkrijgbaar in vele kleuren!

 6,71 273,35
 6,71 273,35
 19,80 269,50
 6,71 273,35
 6,71 273,35
 6,71 273,35
 6,71 273,35
 6,71 273,35

Alles nog even terugkijken?

We helpen graag

Vraag gerust om advies

Heb je vragen over het proces van je schutting oliën, of twijfel je welk product het mooiste uitkomt op jouw schutting? Vraag onze specialisten dan gerust om advies! Je schutting opknappen wordt een eitje met de hulp van Vloeronderhoudswinkel.

Neem contact op