teakdek oliën

Jouw teakdek oliën? Doe het eenvoudig zelf!

Ben jij de trotse bezitter van een boot met een teakdek? Dan weet je als geen ander dat je teakdek onderhouden een groot deel vormt van het totale onderhoud van je boot. Je teakdek oliën geeft je dek niet alleen een prachtige finish, het is ook een goede manier om een solide beschermlaag aan te leggen. Teakhout behandelen is niet moeilijk, als je het ieder seizoen maar een keertje doet. Het is een klusje dat je prima zelf kunt uitvoeren: als je maar weet welke stappen je moet nemen, en welke producten je moet gebruiken!

In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van een teakdek oliën. Van je teakdek schoonmaken tot je teakdek behandelen: we leggen het simpel en praktisch aan je uit. Ook verklappen we je welke teakdek olie wij het liefst gebruiken. Zo wordt je teakdek onderhouden iets wat je helemaal zelf kunt doen!

Jouw boot, jouw trots

Een boot met een mooi teakdek is iets om trots op te zijn. De ambacht, de historie: een teakdek is nog de traditionele manier van een bovendek maken en dat geeft je boot iets extra’s. Het teakhout behandelen op regelmatige basis is dé manier om de klassieke uitstraling van je teakdek te behouden, en om de stroefheid die de houtsoort met zich meebrengt te maximaliseren.

Teakhout behandelen: haal het beste uit jouw dek

Er zijn verschillende manieren om teakhout te behandelen. Allemaal hebben ze als doel de nadelige gevolgen van vuil, kou en vocht tegen te gaan, en het oppervlak mooi stroef te houden. Ook zorgen ze dat water niet door kan dringen naar het benedendek.

Een veel gebruikte behandeling voor teakhout is een beits; hiermee leg je een dekkende of transparante laag aan op je teakhout, waarmee het goed beschermd is. Een beits laat echter altijd een licht glanzende laag achter op je hout. Wil je de natuurlijke uitstraling van je teakhout behouden, dan is je teakdek oliën een veel beter idee. Het aanbrengen van teakdek olie is bijzonder makkelijk en het zorgt voor een langdurige bescherming. Zonder de natuurlijke schoonheid van het teak aan te tasten!

Je teakhout behandelen met olie: de voordelen

  • Makkelijk aanbrengen
  • Diepe, warme kleuring
  • Behoudt de natuurlijke stroefheid van teakhout
  • Verbetert de vochtbestendigheid van je teakdek
  • Voorkomt het kromtrekken van je dek
  • Schimmel- en alg-afstotende laag

Je teakdek schoonmaken voor je het gaat behandelen

Voordat je jouw teakdek gaat oliën, is het belangrijk dat het vloeroppervlak schoon en droog is. Je teakdek schoonmaken met een speciale reiniger is geen overbodige luxe: niet alleen losliggend vuil moet verwijderd zijn voor je jouw teakdek gaat behandelen, ook vuil als schimmels, algen en andere aanslag moeten helemaal verwijderd zijn voordat je de teakdek olie gaat aanbrengen. Ook je teakdek schoonmaken nemen we dus mee in het stappenplan!

Wat er gebeurt als je je teakhout niet gaat behandelen

Kies je ervoor om je teakdek oliën over te slaan, en dus het teakhout niet te behandelen? Dat kan je op termijn eigenlijk veel meer werk opleveren. Je teakdek oliën is maar een kleine klus, waarvan je veel profijt hebt! Wat kan er gebeuren als je je niet teakhout niet gaat behandelen?

  • Er komen kringen en vlekken op je teakhout
  • Het hout vergrijst meer dan nodig
  • Je teak verliest zijn waterdichte kwaliteiten en gaat lekken bij de naden
Aan de slag

Je teakdek oliën in 4 stappen

Ben je er helemaal klaar voor om je teakdek te behandelen? In dit voorbeeld gaan we een teakdek oliën met Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector. Je bent natuurlijk niet verplicht om hetzelfde product te gebruiken, maar het maakt de klus wel eenvoudiger: je kunt dan makkelijk de stappen uit het stappenplan volgen voor het beste resultaat.

1) Wat heb je nodig voor een teakdek oliën?

Je boodschappenlijstje

Je teakdek schoonmaken

2) Hoe bereid je het voor?

Je teakdek behandelen

3) Hoe pak je het aan?

Het moment is daar: we gaan je teakdek oliën! Zorg dat het buiten boven de 8 graden is en dat het de komende 48 uur droog blijft. Of haal je boot tijdelijk uit het water en zorg dat je het teakdek kunt behandelen in een overdekte werf.

Je teakdek onderhouden

4) Hoe maak je het af?

Je teakdek oliën is voltooid als het dek minstens 24 uur heeft kunnen drogen. Gebruik het oppervlak pas weer als het goed droog is en niet plakkerig aanvoelt. Houd er ook rekening mee dat het product pas na 7 dagen volledig is ingetrokken; wees dus op je eerste boottochtje extra voorzichtig met je teakhout na het behandelen.

Onze favoriete teakdek olie

Als je ons vraagt naar onze favoriete teakdek olie, dan zal het antwoord steevast Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector zijn. Deze veelzijdige teakdek olie is leverbaar in een groot aantal kleuren, dekt in een enkele laag en beschermt je dek uitstekend tegen vuil, vocht en verwering. Makkelijk aan te brengen voor iedere beginnende klusser, sneldrogend en makkelijk bij te werken met hetzelfde product. Dit is de ideale teakdek olie!

Alles nog even terugkijken?

Alle stappen op je gemak terugkijken? Een teakdek oliën verschilt in feite niet zoveel van een houten buitenterras oliën. En daar hebben onze vrienden van Rubio Monocoat een stap-voor-stap video over gemaakt!

Altijd paraat met advies

Hulp nodig?

Loop je nog ergens vast met je teakdek oliën? Of het nu is bij je teakdek schoonmaken of bij je teakdek behandelen: de experts van Vloeronderhoudswinkel weten altijd een oplossing. We weten precies wat er bij teakhout behandelen komt kijken en kennen ons assortiment bovendien van A tot Z. Vraag ons gerust om hulp: we zullen je altijd eerlijk adviseren! Samen vinden we altijd een oplossing voor jou.

Neem contact op