trap-lakken

Je trap lakken: de bescherming die hij verdient

Ben jij de trotse bezitter van een prachtige houten trap? Dan wil je hem vast de juiste bescherming meegeven. Een verzorgende toplaag, die het beste uit het hout naar boven haalt, maar de trap ook beschermt tegen stampende voeten en krassende hakken. Je trap lakken is daarom altijd een goed idee als je er jarenlang van wilt genieten!

Hoe pak je een trap lakken slim aan? Welke materialen heb je nodig, wat is de beste trappen lak en waar moet je allemaal nog meer op letten? Wij leggen het allemaal aan je uit in deze overzichtelijke handleiding! Compleet met 7 handige trap lakken tips.

Waarom een houten trap lakken?

We zeiden het al: je houten trap lakken is dé manier om je trap te beschermen tegen alle schoenen en voeten die er dagelijks overheen stormen. Het hout krijgt een prachtige finish, die het ook nog eens beschermt tegen het leven van alledag.

Door je trap te lakken, geef je hem een ondoordringbare toplaag die vlekken niet doorlaat en het hout van je trap ook nog eens beschermt tegen verkleuring door de zon. Je kiest zelf of je voor een matte, zijdeglans of extra glossy finish gaat: tegenwoordig heb je de keuze uit tal van verschillende looks.

Oftewel: je trap lakken geeft een complete bescherming, waardoor je er onbezorgd gebruik van kunt maken met het hele gezin!

 • Geeft het hout een prachtige uitstraling
 • Verlengt de levensduur van je trap
 • Bescherming tegen krassen en vlekken
 • Voorkomt verkleuring door de zon
 • Glanzend, zijdemat of extra mat: jij kiest

Altijd je trap schuren én lakken

In welke staat je trap ook verkeert, in het geval van een houten trap ontkom je er niet aan om te trap te schuren én lakken. Je kunt niet zomaar beginnen met je trap lakken: niet als je gaat voor een optimaal eindresultaat. Door je trap te schuren en lakken, zorg je voor een effen, gladde basis waar de lak het mooist op hecht. Jij gaat toch ook voor mooie, gladde treden zonder splinters of andere afwijkingen? Je trap schuren voor je gaat lakken: niet vergeten dus!

trap schuren en lakken

Trap lakken invisible look

Veel mensen vinden de natuurlijke looks van onbehandeld hout geweldig en willen deze kleuren en structuren dan ook graag behouden. In deze handleiding zijn we van een invisible look uitgegaan: ideaal als je wel de perfecte bescherming voor je trap wil, maar geen zichtbare laklaag.

Gebruik hiervoor de Skylt Original 2K Lak #5510, en zorg eventueel voor een goede basis en verbeterde hechting met de Skylt Grondlak #5020. En wordt jouw trap intensief gebruik en wil je hem extra beschermen tegen krassen? Breng dan de Skylt Extra #5300 topcoat 2K als finishing touch!

 27,95 142,90
 41,90 145,90
 48,80 185,90

Trap lakken transparant

Wil je juist een transparante beschermingslaag aanbrengen, die de kleur van het hout lichtjes verdiept, en de originele patronen van het hout benadrukt? Gebruik dan een transparante lak, bijvoorbeeld de RigoStep Parketlak 2K. Je verandert de kleur niet en brengt het mooiste van het hout naar boven. Verkrijgbaar in Mat, Satijn of Glans!

 41,90 161,90
 41,90 161,90
 41,90 161,90

Je zult zien: een mooi verzorgde houten trap is echt een sieraad voor je huis. Een trap lakken met transparante finish zorgt ervoor dat jouw houten trap het middelpunt van de gang of van de kamer wordt!

 

Trap lakken: tips

Ga je voor het eerst een trap lakken? Voor alles is er een eerste keer! Ook voor de thuisklusser is een trap lakken een prima klus om zelf aan te pakken. Neem deze trap lakken tips mee en werk als een professional!

 • Gebruik een watergedragen lak als je je trap gaat lakken. Eenmaal uitgehard is deze lak echt kei- en keihard, en geeft het je trap de beste bescherming tegen krassen en stoten. Wij gebruikten voor deze klus de Original 2K lak van Skylt.
 • Je trap lakken is een bewerkelijk klusje: in combinatie met schuren kan het in etappes (met name door de droogtijd) wel meerdere dagen duren. Geduld, geduld, en nog eens geduld is dus het devies. Het is het waard: neem de tijd om een prachtig eindresultaat neer te zetten! Bedank ons later maar.
 • Een beetje trappen lak is zo gemorst. En je wil natuurlijk niet de vloer beneden bevuilen! Dek de ruimte onder en rond de trap daarom af met doeken of platen. Zo is het geen ramp als er een beetje trappen lak naar beneden valt!
 • Gebruik een microvezel roller met een dikke vacht om de trap te lakken: zeker bij een watergedragen lak wil je dat de lak goed kan uitvloeien en dat je goed nat in nat kunt werken.
 • De trap blijven gebruiken terwijl je bezig bent de trap te lakken? Kies er dan voor om de treden om en om te behandelen. In de eerste ronde pak je alleen de oneven treden mee (1, 3, 5, etc.) en kun je de even treden nog gewoon gebruiken – met extra grote stappen kom je gewoon nog boven of beneden. Is de eerste helft klaar, dan kun je verder met de even treden.
 • Dezelfde materialen meermaals gebruiken, bijvoorbeeld voor verschillende lagen lak? Dek je kwasten en rollers dan tussentijds af door ze strak te omvouwen met aluminiumfolie.
 • Ga na de voorgeschreven droogtijd de eerste weken alleen met sokken de trap op. Watergedragen lak wordt supersterk en keihard, maar de eerste weken moet het nog extra uitharden. Ga dus pas na 14 dagen echt met schoenen de trap op.
Stappenplan: trap lakken

Je trap lakken in 4 stappen

1) Wat heb je nodig?

Je trap lakken begint natuurlijk met het inkopen en klaarleggen van de juiste materialen. In je boodschappenlijstje hebben we ook meegenomen wat je nodig hebt om je trap te schuren: in ieder geval ga je namelijk je trap schuren én lakken!

Materialen

Je boodschappenlijstje

2) Hoe bereid je het voor?

De voorbereidingen van je trap lakken richten zich er vooral op om oude lagen lak, lijm of verf te verwijderen, en om een mooi glad oppervlak te creëren, waar de lak straks goed op kan hechten. En op je huis preppen voor deze lakbeurt!

Je trap schuren

Onmisbaar als je je trap gaat lakken: je trap schuren tot je een mooi glad en stofvrij oppervlak hebt. In één van onze andere blogs beschrijven we het proces van je trap schuren tot in detail: lees deze blog dus eerst door voor meer tips over hoe je dit aanpakt.

Blog: Je trap schuren

Ondergrond afdekken

Bij een precisieklus als je trap lakken kun je eenvoudig wat lak morsen. En zeker als je beneden een mooie vloer hebt liggen, wil je dat natuurlijk goed opvangen! Leg dus voor je begint met lakken kartonnen platen of katoenen doeken op de grond onder en rond je trap. Kijk wel goed uit dat je er niet over kunt struikelen.

Ventilatie

Je trap lakken kan sterk ruiken, en ook wil je dat de lak zo natuurlijk mogelijk droogt. Waar je kunt, zet je dus de ramen open of de afzuigkap aan; alles om te zorgen dat de laklucht afgevoerd wordt, en frisse lucht kan helpen om je lak goed te laten drogen. De temperatuur in huis moet wel tussen de 10 en 30 graden blijven.

Grondlak

Je kunt zonder grondlak werken, maar wij raden het gebruik van een goede grondlak wel aan. Het voorkomt aanzetten, zorgt voor een goede hechting en helpt je het natuurlijke uiterlijk van het hout nog beter te behouden. Wij gebruikten een grondlak die aansluit op de lak die we verderop gaan gebruiken: Rigostep grondlak matcht uitstekend met Skylt Original 2K.

Zorg dat het oppervlak 100% stofvrij is en breng de grondlak ruim aan met de microvezelroller. Gebruik een kwast voor de zijkanten en de moeilijke hoekjes.

Je lak vast mengen

De lak die wij voor deze klus gebruiken, de Skylt Original 2K, bestaat uit twee componenten die je vlak voor het aanbrengen met elkaar vermengt. De verharder, ook wel de B-component, zorgt ervoor dat de lak goed en zo snel mogelijk uithardt.

Meng voor je gaat beginnen met je trap lakken dus de twee componenten in de juiste verhouding en schud de verpakking goed voor je hem in de lakemmer overgiet. Gebruik een zeef om kleine verontreinigingen te kunnen filteren – bij Skylt wordt deze meegeleverd met de verpakking.

trap-lakken

3) Hoe breng je het aan?

Als je de lak in de juiste verhouding gemengd hebt, kun je eindelijk over naar het hoogtepunt van je trap lakken: de lak daadwerkelijk aanbrengen! Na het mengen van de lak heb je ongeveer 2 tot 3 uur de tijd om het te verwerken. Heb je een grondlak aangebracht, dan kun je in de meeste gevallen hier rechtstreeks overheen lakken, zonder tussentijds schuren.

Gebruik wederom een roller voor de grotere oppervlakken en de kwast voor het precisiewerk. Werk altijd nat in nat: laat de lak goed overvloeien om aanzetten te voorkomen. Gebruik voldoende lak op je roller: bij de juiste hoeveelheid lak hoor je de roller nauwelijks. Gebruik je te weinig lak, dan hoor je de roller over het oppervlak ‘kraken’.

Werk met meerdere lagen

Voor een optimaal eindresultaat is het aan te raden om een tweede en soms zelfs een derde laklaag aan te brengen. Werk je met Skylt Original 2K, dan kun je de volgende laag na 3 à 4 uur al aanbrengen.

Tussentijds schuren (niet verplicht)

Ga je een tweede of derde laag lak aanbrengen, dan kun je ervoor kiezen om het oppervlak tussentijds te schuren met een zeer fijne korrel (180/240): dit helpt om het hout gladder aan te laten voelen. Voor de hechting van de lak maakt het geen verschil: deze stap is dus optioneel.

4) Hoe maak je het af?

Heb je alle lagen lak succesvol aangebracht, dan is het een kwestie van wachten: na 12 tot 16 uur kan je met sokken op de trap en pas na een week tot twee weken is de trap volledig uitgehard. Kijk in de beginfase ook uit met vloeistoffen of natte schoonmaakdoeken: die kunnen de lak nog aantasten in het uithardingsproces.

Na 14 dagen is de lak volledig uitgehard en kan je hem weer als vanouds gebruiken!

Onze favoriete trappen lak

Je zag het al terugkomen in deze handleiding: onze favoriete trappen lak met een invisible finish is zonder meer de Skylt Original 2K. In combinatie met de bijbehorende grondlak geeft deze watergedragen lak een prachtig resultaat, dat de natuurlijke patronen en structuren van het onbehandelde hout echt in de spotlights zet. En wil je meer bescherming tegen krassen? Dan is eindigen met de Skylt Extra topcoat een slimme zet!

Echt een serie trappen lak om door een ringetje te halen!

Alle Skylt trappen lak

Wat klanten vinden van deze trappen lak

Alles nog eens terugkijken?

Je trap lakken met het beste advies op zak

Wil je je trap lakken, maar zit je nog met vragen na het lezen van dit stappenplan? Bijvoorbeeld over de juiste trappen lak voor jouw klus, of andere details? Onze specialisten staan altijd voor je klaar met vakkundig advies! Neem gerust contact met ons op om je project eens met ons door te spreken!

Neem contact op