houten trap schuren

Zo wordt je trap schuren een simpele klus

Wil jij zelf je trap schuren, maar heb je dat nog nooit eerder gedaan? Wij helpen je met een handige, stap-voor-stap handleiding. Bereid je trap voor op een nieuwe behandeling en maak hem in een paar schuurbeurten weer helemaal als nieuw! Met ons stappenplan kan iedereen zelf zijn trap schuren.

Je trap kaal schuren: de voorbereidingen

Wil je je trap helemaal kaal schuren, dan is het belangrijk dat er geen resten van vorige behandelingen of bedekkingen achterblijven. Voordat je aan de slag gaat met je schuurmachine, is er soms dus nog ander werk te doen!

Trap schuren: welke korrel?

Eén van de belangrijkste vragen bij je trap schuren: welke korrel gebruik je daar eigenlijk voor? Het simpele antwoord is: begin met een grove korrel, en eindig met een fijne korrel. Je schuurt telkens de hele trap met dezelfde korrel, en gaat dan telkens één stapje fijner in de volgende ronde. Sla hierin geen stappen over! Het resultaat kan dan onregelmatig en lelijk worden.

Trap schuren zonder stof

Van je trap schuren kan het een stoffige boel worden in huis. Er komen nu eenmaal veel stof- en houtdeeltjes los tijdens het schuurproces. Wil je voorkomen dat het schuurstof je hele huis overneemt? Gebruik dan een schuurmachine met ingebouwde afzuiging. Voor een klein bedrag te huur bij de gemiddelde bouwmarkt, als je er zelf niet over beschikt! Zo wordt je trap schuren zonder stof een stuk eenvoudiger.

Je trap schuren in 4 stappen
Stappenplan

Je trap schuren in 4 stappen

1) Wat heb je nodig?

2) Hoe bereid je het voor?

In de voorbereiding zorg je ervoor dat alle eerdere behandelingen of bedekkingen van de trap af gehaald worden. Verflagen, vloerbedekking, lijmresten; pak je plamuurmes of je verfkrabber en maar bij en zorg dat alles verwijderd wordt. Afhankelijk van de resten kun je een verfafbijtmiddel of andere handige hulpmiddelen gebruiken om je werk makkelijker te maken. Pas als alles eraf is, kan je een stapje verder in je trap kaal schuren.

3) Hoe pak je het aan?

Tijd om je schuurmachine erbij te pakken: nu gaat het echt beginnen! Wil je je trap helemaal kaal schuren? Begin dan met een grove korrel als korrel 60 of 80. Bij iedere schuurronde verwijder je kleine imperfecties en resten van eerdere behandelingen. Pak het complete oppervlak goed mee en zorg dat je alles gehad hebt, voordat je overstapt naar een fijnere korrel. De moeilijke hoekjes schuur je met de hand met een stuk schuurpapier en eventueel een schuurblok.

Herhaal dit proces opnieuw bij iedere korrel die je gebruikt en stofzuig het oppervlak tussendoor, als je machine dit niet voor je doet. Eindig met een korrel van 120 of 150.

Tips bij je trap schuren:

  • Je trap schuren doe je altijd in meerdere schuurrondes
  • Gebruik iedere ronde een fijnere korrel en sla geen stappen over
  • Schuur altijd in de richting van het hout
  • Gebruik een vel schuurpapier (en evt. een schuurblok) voor het fijnere werk.

4) Hoe maak je het af?

Als je geen schuurmachine met stofafzuiging hebt gebruikt bij je trap schuren, is dit hét moment om je trap en de omgeving ervan eens grondig te stofzuigen. Zet de stofzuiger op de hoogste stand, zodat alle stofdeeltjes zo veel mogelijk verdwenen zijn.

Als je jouw trap na het schuren nog verder gaat behandelen, raden wij het gebruik van een statische reiniger aan. Een goed voorbeeld hiervan is Rubio Monocoat Woodcleaner. Deze behandeling heeft een elektrostatische werking, die het laatste stof verwijdert.

Alles nog even terugkijken?

Advies bij je trap schuren

Vind je jouw trap schuren toch wel een ingewikkeld klusje en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Die hebben wel voor hetere vuren gestaan! Graag adviseren ze je bij jouw klus.

Neem contact op