Vetvlekken uit hout verwijderen

Vetvlekken uit hout verwijderen? Dat doe je zo

Na een gezellig etentje schrik je enorm: niet alleen je tafel, maar ook je houten vloer zit ineens vol met vetvlekken. Zouden er chips op hebben gelegen, of heeft het gourmetstel toch meer gespetterd dan je in de gaten had? Het resultaat is hetzelfde: er prijken nu donkere, glimmende vlekken op beide oppervlakken. Wat kun je hier aan doen? Hoe kan je vetvlekken uit hout verwijderen, zelfs als de vlek de vorige avond al gemaakt is?

Wij helpen je in 4 stappen van je vetvlekken af!

Hoe herken je een vetvlek in hout?

Voordat je je klaarmaakt om vetvlekken uit hout te verwijderen, moet je natuurlijk wel zeker weten dat je met een vetvlek in je hout te maken hebt. Hoe herken je ze, en weet je dat het niet een kalkvlek of andere beschadiging is? Wat kenmerkt een vetvlek in hout?

  • Donkere vlek; intensievere kleuring van het hout;
  • Kan een glimmend oppervlak geven.

Ga vetvlekken snel te lijf

Vetvlekken uit hout verwijderen gaat gemakkelijker als ze nog vers zijn. Zit de vlek er al wat langer, dan is de kans groot dat hij al doorgedrongen is tot de kern van het hout, en dat maakt de vlek alweer moeilijker te verwijderen. Grijp je kans dus zolang de vlek nog vers is: met een milde reiniger zou je hem dan zomaar weg kunnen poetsen.

Gebruik reinigers die ervoor gemaakt zijn

Schoonmaakzijn, groene zeep, ammonia, schoolbordkrijt: het zouden stuk voor stuk wondermiddelen zijn die je helpen vetvlekken uit hout te verwijderen. In onze ervaring geven ze allemaal wel wát resultaat, maar is er geen enkel huis-tuin-en-keuken-middeltje dat vetvlekken uit hout verwijderen supersimpel maakt.

Wij raden je dus aan om een vlekkenreiniger van een merk te gebruiken dat zich specialiseert in hout en de reiniging ervan. Zij weten namelijk precies waar het hout op reageert, en hoe je vlekken het beste te lijf kunt gaan!

Uitgelicht: beste reinigers voor een vetvlek in hout

RUBIO MONOCOAT

SURFACE CARE

Bekijken
RUBIO MONOCOAT

GREASE REMOVER

Bekijken
Hoe ga je te werk?

Vetvlekken uit hout verwijderen in 4 stappen

1) Wat heb je nodig?

2) Hoe bereid je het voor?

Voordat je de vetvlekken uit je hout kunt verwijderen, moet je eerst de bron aanpakken. Zorg er dus voor dat wat het ook is dat de vlek veroorzaakte, verwijderd wordt en niet meer vlekken kan veroorzaken. Of je hout opnieuw kan bevuilen nadat je het behandeld hebt! Stofzuig de plaats van de vlek om ander vuil vast te verwijderen.

Spray de vlek daarna in met een milde reiniger, zoals de Surface cleaner van Rubio Monocoat. Veeg de reiniger weg met een droge microvezeldoek en laat hem 15 minuten drogen. Als je geluk hebt, is het vet nog niet doorgedrongen in het hout en houdt de natuurlijke beschermingslaag het nog even tegen. Dan zou je de vlek moeten zien verdwijnen!

Komen ze toch terug? Dan pakken we het grondiger aan en pakken we de Grease Remover erbij.

3) Hoe breng je het aan?

Vetvlekken uit hout verwijderen is precies waar de Grease Remover van Rubio Monocoat voor gemaakt is.

  • Spuit de Grease Remover rechtstreeks op je vlek
  • Laat het hout de reiniger 1-2 minuten absorberen
  • Dep de vlek voorzichtig met een droge microvezeldoek; zo neemt je doek het vet op. Niet wrijven, alleen deppen!
  • Herhaal dit proces eventueel tot je het gewenste resultaat hebt behaald.

4) Hoe maak je het af?

Is je vetvlek helemaal verdwenen? Reinig het hele oppervlak dan nog een laatste keer met de milde reiniger en veeg het af met een droge doek. Zo heeft het hele oppervlak een snelle reinigingsbeurt gehad, en verwijder je al het schoonmaakmiddel.

Alles nog een keer terugkijken?

Voorkom nieuwe vetvlekken

Was je meubelstuk of vloer nog onbehandeld? Dan heb je nu een goede reden gevonden om het hout preventief te behandelen met een lak of een beschermende olie. Dat voorkomt namelijk nieuwe vetvlekken, of houdt ze tenminste lang genoeg tegen om ze snel weg te kunnen poetsen.

Daarnaast hebben we nog een aantal andere tips om meubelstukken te beschermen tegen nieuwe vetvlekken:

  • Gebruik onderzetters onder pannen, borden en drankjes
  • Serveer hapjes op een groot dienblad
  • Zet spetterende vetbronnen als gourmetstellen op een losse plank
  • Dek je tafel met een tafelkleed, dat je makkelijk kunt wassen

Klaar voor iedere mogelijke vlek in je hout

En wil je voorbereid zijn op meer dan vetvlekken alleen? Bestel dan deze handige set van Rubio Monocoat. Hij biedt een simpele en effectieve reiniging voor de meest voorkomende vlekken in hout. Niet alleen vetvlekken uit hout verwijderen, maar ook tannine-, kalk- of waterplekken kun je nu moeiteloos aanpakken!

Hulp en advies

Twijfel je of je met een vetvlek in hout te maken hebt? Of lukt het je ondanks ons stappenplan maar niet om die ene vetvlek in je hout te verwijderen? Neem je situatie dan eens door met één van onze specialisten. Dankzij onze kennis en ervaring weten we vaak wel de oplossing!

Neem contact op