Een houten vloer blijft op z’n best als je er een mooie onderhoudslaag op aanbrengt. Maar er is zoveel te kiezen op dat gebied! Ga je voor een lak, een hardwax of toch een vloer olie? In deze blog vertellen we je alles over het gebruik van vloer olie: wat is het precies, wat zijn de voor- en nadelen van dit type vloerbescherming, en hoe breng je vloer olie het beste aan? Alle informatie die je nodig hebt als je het beste product voor jouw houten vloer wilt kiezen. Vloer olie is zeker in een interessante optie voor jouw houten vloer!
Bekijk olieWat is vloer olie precies?
Vloer olie is ontwikkeld om jouw houten vloer optimaal te beschermen tegen vocht, vuil en slijtage. In tegenstelling tot lak en wax beschermt vloer olie je houten vloer van binnenuit: de olie wordt namelijk helemaal opgenomen door het hout, diep tot in de poriën van je vloer. Dit heeft als voordeel dat je kunt blijven genieten van de natuurlijke looks van het hout: omdat de beschermingslaag binnenin het hout zit, voelt de buitenkant natuurlijk aan en ziet het er bijna onbehandeld uit.
Vloer olie of lak?
We zeiden het al: naast vloer olie bestaan er ook vele andere onderhoudsproducten, zoals bijvoorbeeld lak. Hoe maak je nu de keuze tussen vloer olie of lak? Een lak biedt een meer solide bescherming van je vloer, maar is vaak ook beter zichtbaar. Dit komt omdat de lak een laag bovenop het hout vormt, waar een vloer olie echt van binnenuit werkt. Een lak is moeilijker te beschadigen, maar áls hij beschadigd raakt, dan is de laag moeilijk lokaal bij te werken. Waar je een vloer olie plaatselijk kunt bijwerken, moet bij een lak de hele houten vloer opnieuw.
Voordelen van je houten vloer oliën
Je houten vloer oliën biedt vele voordelen boven het gebruik van andere onderhoudsproducten. Zo is het gemakkelijk aan te brengen (zelfs als je dit nog nooit eerder gedaan hebt), is het gemakkelijk plaatselijk bij te werken en geeft het een prachtig matte, natuurlijke uitstraling. We zetten alle voordelen van vloer olie overzichtelijk voor je op een rij:
- Zeer gebruiksvriendelijk
Zelfs als je nog nooit eerder een vloer behandeld hebt, kun je een vloer olie aanbrengen. Tegenwoordig zijn bijna alle vloer oliën oplosmiddelvrij en aanzetvrij: dit betekent dat het niet uitmaakt hoe je je olie aanbrengt. Aanzetten en overlappingen zijn niet te zien! Je kunt een vloer olie daarom gemakkelijk met een machine, maar ook met de hand aanbrengen.
- Behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout
Doordat de olie diep in het hout dringt, blijven de originele looks van het hout goed bewaard. Het ziet er nog altijd uit als onbehandeld hout, maar is toch voorzien van een goede onderhoudslaag. De structuren en nerven van het hout schitteren als nooit tevoren.
- Makkelijk tussentijds bijwerken
Zijn er bepaalde plekken in je houten vloer die sneller slijten dan andere delen? Dan kun je die eenvoudig tussentijds bijwerken. Dat maakt het onderhoud flexibel en op maat inzetbaar. Je hoeft niet direct de hele vloer te doen om bepaalde plekken wat extra aandacht te geven.
- Zuinig
Met een enkele liter vloer olie kun je een enorm oppervlak vloer behandelen. Soms tot wel 60 m2! Dit betekent dat je weinig olie nodig hebt om jouw complete vloer te behandelen. En dat scheelt weer in de portemonnee!
- Eenvoudig kleur aanbrengen
Ben je toe aan een compleet nieuwe look? Met een vloer olie kun je eenvoudig een andere kleur aanbrengen op je houten vloer. Door een kleurolie te gebruiken of kleurpigmenten te vermengen met een bestaande olie geef je eenvoudig een nieuwe draai aan een bestaande vloer.
Nadelen van vloer olie
Natuurlijk zijn er ook nadelen van vloer olie te noemen. Zo vormt de olie een waterafstotende, maar niet waterdichte laag in je hout: dit betekent dat je vloer altijd een bepaalde gevoeligheid houdt voor vocht en vlekken. Haal gemorste vloeistoffen dus altijd direct weg, en poets vlekken zo snel mogelijk van de vloer. Ook is het gebruik van vloer olie in verhouding redelijk arbeidsintensief: je vloer moet eens in de 1-3 jaar in z’n geheel bijgewerkt worden met een nieuwe laag olie, afhankelijk van de intensiteit van gebruik.
- Niet compleet vlek- en vochtproof
- Regelmatig onderhoud nodig
Vloer olie aanbrengen: de verschillende manieren
Je kunt vloer olie op verschillende manier inzetten. Natuurlijk zorgt het altijd voor een betere bescherming van je vloer, maar er zijn verschillende voorbereidingen denkbaar, waar het effect van je onderhoudsbeurt door varieert. Ga je voor een snelle opfrisbeurt of voor een complete metamorfose?
-
Je houten vloer oliën zonder schuren
-
Je houten vloer schuren en oliën
Niet elke onderhoudsbeurt met vloer olie betekent een complete vloerrenovatie: één van de grote voordelen aan dit onderhoudsmiddel is dat het makkelijk tussentijds bij te werken is. Je kunt je houten vloer dus ook prima oliën zonder eerst te schuren! Bepaalde plekken in je vloer slijten nu eenmaal sneller dan andere: ideaal aan vloer olie is dan dat je die plekken ook lokaal kunt behandelen. Gebruik hiervoor eerst een intensieve reiniger, of breng de olie rechtstreeks aan op de aangetaste plekken.
Wil je jouw vloer echt een grondige opfrisbeurt geven? Door je houten vloer te schuren en te oliën komt er een nieuwe, onaangetaste laag van je houten vloer aan het oppervlak en geef je jouw vloer een echte metamorfose. Je zorgt ervoor dat alle oneffenheden en verkleuringen van de oude toplaag verdwijnen, en tovert een compleet nieuwe laag van je vloer tevoorschijn. Ideaal als je helemaal opnieuw wilt beginnen met jouw vloer: je kunt er nu ook voor kiezen om je houten vloer te oliën in een kleur. Door een kleurolie te gebruiken maak je de metamorfose helemaal compleet!
Stappenplan houten vloer oliën
Als je nog nooit een houten vloer in de olie hebt gezet, vind je het misschien toch fijn om een stappenplan bij de hand te hebben, dat wat richting en handvatten geeft aan je onderhoudsbeurt. Wij helpen je op weg!
Stap 1: Voorbereidingen
In deze stap zorg je dat je goed beslagen ten ijs komt. Je leest je in, test je olie eerst uit, zorgt dat je producten op elkaar afgestemd zijn en dat de kamer waarin je werkt goed op temperatuur is. Zo werk je zo efficiënt mogelijk, en kun je rustig doorwerken als je eenmaal begonnen bent!
- Lees de verpakking van je vloer olie goed door. Zo weet je precies wat je kunt verwachten, en voorkom je onnodige fouten.
- Probeer je olie eerst uit. Doe dit in een hoekje van de kamer, of gebruik een proefstaal: zo weet je precies welk effect de vloer olie gaat hebben.
- Stem je producten op elkaar af. Gebruik je een vloer olie van Rubio Monocoat, gebruik dan ook een reiniger en onderhoudsolie van Rubio Monocoat. Hetzelfde geldt voor andere merken. Dit zorgt altijd voor het beste resultaat.
- Werk bij de juiste temperatuur. Vaak geldt hiervoor een richtlijn van tussen de 17 en 21 graden, maar soms geeft de verpakking van je vloer olie net iets anders aan. De juiste temperatuur is van belang voor het droogproces, maar ook voor de consistentie van de vloer olie: door hem op kamertemperatuur te bewaren, kun je er makkelijk mee werken.
Stap 2: Ondergrond preppen
Als je alle voorbereidingen getroffen hebt, is het tijd om je vloer voor te bereiden op de vloer olie. Je kunt hiervoor een intensieve reiniger gebruiken, die je vloer vrijmaakt van stof, vuil en oude vloer olie. Maar wil je het echt grondig aanpakken? Dan kun je je vloer ook eerst (laten) schuren. Hiermee verwijder je ook krassen en andere beschadigingen, en werk je als het ware met een nieuwe laag van je vloer. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je vloer vrij is van stof, vuil en oude olie voor je een nieuwe laag gaat aanbrengen.
- Intensieve reiniger gebruiken
- Je vloer schuren én reinigen
Stap 3: Vloer olie aanbrengen
Bij het aanbrengen van de vloer olie is het van groot belang dat je de instructies op de verpakking goed volgt. Hier staan vaak aanwijzingen in over de manier van aanbrengen en bijvoorbeeld de droogtijd. Over het algemeen kun je zelf kiezen of je werkt met een boenmachine, of met een kwast, roller of doek. En wil je een kleur aanbrengen? Meng het kleurpigment dan goed door de olie voor je begint.
Begin altijd in een hoek van de kamer met het aanbrengen van de olie en werk je weg naar de uitgang. Zorg ervoor dat je niet opgesloten raakt in de kamer: het is zonde om over een vers geoliede vloer te moeten lopen. Plan je route dus van tevoren!
- Volg de instructies op de verpakking
- Gebruik een boenmachine, kwast, roller of doek
- Plan je route naar de uitgang
Stap 4: Afwerking
Nadat je een royale laag vloer olie hebt aangebracht over de gehele vloer, moet je de droogtijd op de verpakking aanhouden voordat je door kunt naar de volgende stap: de afwerking. Hierin wrijf je de olie nogmaals goed in met een katoenen doek. Ook verwijder je in dit proces de overtollige olie, die anders voor geglibber op je vloer kan zorgen. Nadat de uithardingstijd is verstreken, kun je weer gebruik maken van je vloer.
- Wrijf je olie uit met katoenen doeken en verwijder overtollige olie
- Laat de olie drogen en uitharden voor je de vloer weer gebruikt
Let op! Opdrogende oliën kunnen vanuit het niets ontbranden. Zorg dus altijd dat je je katoenen doeken uitgevouwen met de vloer mee laat drogen, of dompel ze onder in een emmer met water. Gooi ze nooit zomaar weg om brandgevaar te voorkomen!
Stap 5: Je vloer onderhouden
Als je vloer olie eenmaal aangebracht is, is het belangrijk om je vloer goed te onderhouden. Zo haal je het meeste rendement uit je onderhoudsbeurt! Stofzuig je vloer regelmatig om potentieel krassend vuil te verwijderen, en dweil je vloer met de juiste onderhoudsproducten. Voor het mooiste resultaat breng je eens in de zoveel tijd een laag onderhoudsolie aan: hiermee ververs je de olielaag in je vloer en geef je hem weer een fantastische uitstraling.
- Regelmatig stofzuigen
- Dweilen met bijpassende schoonmaakmiddelen
- Periodieke beurt met onderhoudsolie
Advies over het gebruik van vloer olie
Wil je meer weten over de verschillende soorten vloer olie in ons assortiment, of heb je een vraag over het aanbrengen ervan? Dan kunnen we je uitstekend helpen bij Vloeronderhoudswinkel. Neem gerust contact op met één van onze specialisten. We helpen je graag bij iedere vraag die je maar hebt!