kleurvoorbeelden van voorkleuren

Voorkleuren: dé manier om jouw houten vloer te verven

Ben jij niet helemaal tevreden met de kleur van je houten vloer? Wacht nog even voor je plannen maakt om je oude vloer eruit te slopen en een nieuwe te bestellen. Door je houten vloer te verven, kan hij namelijk nog prima een ronde mee. Je bespaart jezelf er veel geld en moeite mee, en het is een veel duurzamere keuze dan je houten vloer vervangen! Je houten vloer verven noemen we in de wereld van de vloeren ook wel ‘voorkleuren’. Je verandert hiermee de originele kleuren van je houten vloer blijvend, en zorgt ervoor dat de nerven en structuren van het hout toch goed zichtbaar blijven.

Waarom je houten vloer verven door voorkleuren?

Een houten vloer zomaar verven zou natuurlijk een heel slecht idee zijn. De meeste vloeren zijn afgewerkt met een beschermende toplaag, waardoor een normale verf nauwelijks zou hechten. Ook gaat de volledige houtnerf, die een houten vloer juist zo mooi maakt, helemaal verloren. Ga je je houten vloer verven door middel van voorkleuren, dan dringt de kleur volledig door in het hout en verander je deze op permanente basis. Eigenlijk is het dus heel iets anders dan je houten vloer verven: je verandert de kleur van het hout door de structuur van het hout aan te passen.

Unieke look van een houten vloer blijft behouden!

Maar waarom zou je kiezen voor voorkleuren? Simpel, het is een hele handige manier om je houten vloer lichter of juist donkerder te maken. Of simpelweg een net iets andere tint aan te brengen! De unieke look van een houten vloer blijft behouden: de behandeling tast alleen de kleur van het hout aan. Het is zonde om je vloer al te vervangen als hij met een nieuw kleurtje nog jaren meekan. Het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden je houten vloer kleuren je biedt!

Alle voordelen op een rij

 • Voordeligere keuze dan je vloer vervangen
 • Je houten vloer donkerder óf lichter maken
 • Behoud van de originele houtnerven
 • Grote keuze uit kleuren en effecten
 • Je houten vloer verven zonder hem af te dekken
Voorkleurmiddelen

Houten vloer donkerder maken

Komt de huidige kleur van je vloer nauwelijks uit de verf en wil je een flinke tint donkerder gaan? Je houten vloer donkerder maken kan een ruimte soms veel meer sfeer meegeven en een unieke, luxe uitstraling geven. Een kleine tint donkerder kan soms al een hele verandering zijn, maar je kunt je vloer bijna tot zwart aan toe kleuren.

Houten vloer lichter maken

En is je huidige vloer je te donker? Soms kan je vloer dan de hele ruimte overnemen en te prominent aanwezig zijn. Door je houten vloer te kleuren, kun je er ook voor kiezen om je houten vloer lichter te maken. Een paar tinten, of juist een echte whitewash-achtige finish waarmee je vloer bijna wit maakt. Het kan een hele verfrissende look geven!

Vergrijsd, gerookt of verweerd effect

Naast van kleur te wisselen, kun je met het kleuren van je houten vloer ook een ander effect aanbrengen in de finish van het hout. Denk er ook eens aan om je hout te vergrijzen, of om een effect van verweerd sprokkelhout aan te brengen: ideaal als je wel van een stoere look houdt!

Beschermen tegen vergeling

Zo jammer: een houten vloer die na verloop van jaren geel uitslaat na verkleuring door de zon. Je houten vloer kleuren kan hier gek genoeg ook tegen helpen. Je brengt hiervoor een houtloog aan, die een beschermende laag op je hout vormt en zo vergeling onder de invloed van daglicht tegengaat. Zo behoud je de mooie, lichte kleur van het hout van nature heeft!

Kan ik elke houten vloer kleuren?

In principe kan je iedere soort houten vloer kleuren: de enige uitzondering hierop is tropisch hardhout. Wel is het belangrijk om te bedenken dat iedere houtsoort anders reageert op de pigmenten bij voorkleuren. Eiken houten vloeren zijn bijvoorbeeld heel makkelijk op kleur te brengen, en bij grenen houten vloeren pakt ieder pigment weer heel anders uit. Twijfel je of je de juiste kleur te pakken hebt, laat je dan goed adviseren of probeer de voorkleuring eerst uit in een hoek van de kamer of op een houtstaal.

 1. De Voorbereidingen!

  Je houten vloer kleuren doe je altijd op een geschuurd oppervlak, dat stofvrij is en ontdaan van olie, lak of andere vetten. Heb je hier geen ervaring mee, dan kun je jouw vloer altijd door een professioneel bedrijf laten schuren. Zorg ervoor dat oneffenheden weggewerkt zijn en gaten en butsen opgevuld zijn met houtvuller. Pas dan kun je aan de slag met het kleuren.

 2. Het voorkleuren zelf

  In de meeste gevallen vermeng je een kleurpigment met een bestaande olie tot een voorkleuring. De kleur trekt dan samen met de olie diep in het hout. Bekijk de instructies van jouw merk voor de verhoudingen van het pigment tot jouw type olie, of gebruik een kant-en-klare kleurolie om je hout mee op kleur te brengen.

 3. Je vloer afwerken na het voorkleuren

  Je gekleurde houten vloer werk je altijd af met een olie of met een lak. Zo kun je het langst van je nieuwe kleur genieten! In sommige gevallen is de voorkleuring op zichzelf al een olie-finish, maar wil je een gelakte toplaag, dan zul je na het drogen van de olie nog een afzonderlijke laag lak aan moeten brengen. Na het drogen is vloer weer klaar voor gebruik!

Advies over het vloer kleuren

Wil je graag je houten vloer verven, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Onze specialisten weten alles over het kleuren van je houten vloer en helpen je graag de juiste producten te kiezen. Ook als je twijfelt over het effect dat onze producten hebben op jouw vloer! Neem gerust contact met ons op en laat je adviseren.

Contact opnemen