aanrechtblad-lakken

Zelf je houten aanrechtblad behandelen in 4 stappen

Een houten aanrechtblad geeft iedere keuken kleur en sfeer. Wil je echter langer dan vandaag van die prachtige looks genieten, dan is je houten aanrechtblad behandelen een belangrijke stap. Kies voor een aanrechtblad olie of een houtlak die je werkblad optimaal beschermt: zo kun je zorgeloos eten bereiden in jouw nieuwe keuken.

Welke opties heb je als je jouw houten aanrechtblad wil behandelen, en hoe breng je die behandeling aan? Wij geven je in dit artikel een simpel voorbeeld: jouw houten keukenblad behandelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Daarom moet je je houten aanrechtblad behandelen

Een onbehandeld houten aanrechtblad ziet er misschien in eerste instantie fantastisch uit, maar die uitstraling zal bij dagelijks gebruik snel vergaan als je je houten aanrechtblad niet gaat behandelen. De juiste aanrechtblad olie of -lak geeft je werkblad een beschermingslaag die het binnendringen van vocht en etensresten voorkomt.

Doe je dit niet, dan kan je aanrechtblad:

 • Kromtrekken door vocht dat in het blad trekt
 • Barsten om dezelfde redenen
 • Vlekken gaan vertonen.

Naturelle looks of juist kleur aanbrengen

Ben jij helemaal tevreden met de kleur van je houten keukenblad, of zou je daar graag nog wat verandering in aanbrengen? Als je je houten aanrechtblad gaat behandelen, is dat ook hét moment om iets aan de kleur te doen. Zo kun je ervoor kiezen om te werken met kleurpigmenten. Of je nu voor een behandeling met lak of olie gaat: door het hout voor te kleuren, geef je het een hele andere look.

Wil je je houten aanrechtblad behandelen met een kleur, dan vermeng je het kleurpigment altijd met een olie. Ga je je aanrechtblad oliën, dan vermeng je het pigment met de olie zelf: ga je je aanrechtblad lakken, dan vermeng je het met een overlakbare kleurolie, bijvoorbeeld die van Skylt. Na het aanbrengen van de kleurolie kan je je keukenblad aflakken.

Wat belangrijk is bij je houten keukenblad behandelen

De naam zegt het al: een houten keukenblad plaats je in je keuken. De plek waar je eten bereidt, groenten snijdt, en met andere verse ingrediënten werkt. Hoe je je houten aanrechtblad ook gaat behandelen, het is belangrijk dat de behandeling geen enkele geur of smaak afgeeft! Logisch: je wil natuurlijk niet dat de behandeling van je aanrechtblad resten achterlaat in je eten of drinken.

Een lak hardt uit, maar een verkeerde olie kan oplosmiddelen bevatten of andere geur- en smaakstoffen afgeven. Niet wat je wil! Let er dus bij gebruik van een aanrechtblad olie altijd op dat het een olie is zonder oplosmiddelen, die 100% plantaardig is.

aanrechtblad--keuken-behandelen

Opties voor het behandelen van je houten aanrechtblad

Ga je je houten aanrechtblad behandelen, dan heb je dus verschillende behandelingen om uit te kiezen. Welke past het beste bij jou, en bij het gebruik van jouw houten keukenblad? We zetten alle voor- en nadelen op een rij, zodat je weloverwogen een keuze kunt maken.

Aanrechtblad lakken

Door je aanrechtblad te lakken, breng je een harde laag aan die als het ware bovenop het hout komt te liggen. Lak is tegenwoordig in veel verschillende finishes te krijgen: niet alleen een glanzende lak, maar ook een zijdematte of extra matte variant behoren tot de mogelijkheden. Je aanrechtblad lakken geeft je werkblad een compleet waterdichte bescherming, die heel wat aankan. Wel is het zo dat je laklaag altijd net iets onnatuurlijker staat dan een aanrechtblad olie.

 • Compleet waterdicht
 • Hardt extra uit
 • In iedere finish te krijgen
 • Minder natuurlijk
 • Blijft ‘bovenop’ het hout liggen

Aanrechtblad oliën

Ga je je aanrechtblad oliën, dan zet je de natuurlijke structuren van het hout als het ware in de spotlights. De aanrechtblad olie dringt diep in het hout door en beschermt het van binnenuit: vandaar ook de natuurlijke looks. Hoewel het er prachtig uitziet, moet gezegd worden dat een olie minder goed beschermt dan een lak.

 • Natuurlijke look
 • Dringt diep in het hout door
 • Makkelijk aanbrengen
 • Niet 100% waterdicht of vlekkenproof
Stappenplan houten aanrechtblad behandelen

Jouw houten aanrechtblad behandelen met olie

In dit voorbeeld kiezen we ervoor om een houten aanrechtblad te behandelen met olie, omdat we gek zijn op de natuurlijke bescherming die een aanrechtblad oliën met zich meebrengt. Het is makkelijk te doen, zelfs voor de beginnende klusser. Als aanrechtblad olie gebruiken we in dit voorbeeld de Royl Oil 1K. Een volledig ecologisch product met een prachtige matte uitstraling. 100% plantaardig en oplosmiddelvrij!

Binnen een mum van tijd heb jij weer een prachtig, beschermd aanrechtblad.

1) Wat heb je nodig?

2) Hoe bereid je het voor?

Je houten aanrechtblad behandelen doe je alleen op een goed ontvet oppervlak, waar alle vlekken en oneffenheden uit verwijderd zijn. Maak het blad dus goed schoon met een stevige ontvetter en laat het goed opdrogen voordat je je aanrechtblad gaat oliën. Eventueel kun je het blad eerst lichtjes opschuren voor je het gaat schoonmaken.

3) Hoe breng je het aan?

Roer de aanrechtblad olie goed door en meng er eventueel een kleurpigment door. Breng je aanrechtblad olie aan met een kwast of gebruik een roller voor de grotere oppervlakken.

 • Breng telkens een kleine hoeveelheid olie aan op een onderdeel van je keukenblad en veeg het verder uit met een kwast of doek.
 • Laat de olie 20 minuten intrekken en wrijf hem dan verder in met een beige of witte superpad. Zijn er droogvallende plekken? Werk die dan bij met extra olie.

4) Hoe maak je het af?

Nadat je klaar bent met je houten keukenblad behandelen, wrijf je de oppervlakken nog een keer na met een katoenen doek. Daarmee verwijder je de laatste overtollige olie.

Alles nog even terugkijken?

Hulp nodig?

Je ziet het: een houten keukenblad behandelen is bijzonder eenvoudig. Maar loop je nou toch ergens vast, bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste aanrechtblad olie of één van de stappen van ons stappenplan? Neem dan gerust contact op! Onze experts adviseren je graag.

Neem contact op