trap renoveren stappenplan

Zelf je trap renoveren: zo doe je dat

Zelf je trap renoveren: het klinkt als een uitdagende klus. Heel veel mensen kiezen er zelfs voor om nieuwe delen óver hun bestaande trap heen te laten plaatsen. Onnodig, als je het ons vraagt! Een houten trap renoveren hoeft geen ingewikkeld proces te zijn, als je basis maar goed is. Je trap goed schuren en je trap oliën met de juiste middelen, en hij kan vaak weer jaren mee!

Ga je een dichte of een open trap renoveren? Het kan allebei! Wij vertellen je waar je op moet letten als je je trap zelf renoveren gaat: je houten trap renoveren is zo slechts een paar uurtjes werk!

Geef je trap de aandacht die hij verdient

Bij veel mensen wordt de trap een ondergeschoven kindje in het interieur. Weggestopt in een hoekje. Terwijl het juist zo’n mooie eyecatcher kan zijn! Een mooie houten trap renoveren is altijd je tijd en energie waard. Stop je trap dus te behandelen als een functioneel object in huis, en geef hem de opfrisbeurt die hij verdient! Zelf je trap renoveren is niet moeilijk, en kost je maar een paar uur tot maximaal een dag van je tijd.

Waarom zelf je trap renoveren?

Waarom zou je zelf je trap renoveren, als je het ook kunt laten doen of de trap in zijn geheel kunt vervangen? Het is allereerst een duurzame keuze om te werken met wat je hebt. Als een trap in de basis nog goed is, is het zonde om hem te vervangen! Zelf je houten trap renoveren bespaart je bovendien een boel geld: omdat je geen vaklui in hoeft te huren, bespaar je een aardige duit aan manuren!

 • Metamorfose voor een bepalend element in je interieur
 • Behoud van je bestaande trap
 • Slechts een paar uur werk
 • Bespaart je kosten
zelf trap renoveren

Check de staat van je trap

Je kunt alleen zelf je trap renoveren als de basis nog in orde is. Dus: trek die vloerbedekking er maar eens af, of krab het eerste laagje verf maar weg! Om een houten trap te renoveren, moet het hout onaangetast zijn en bijvoorbeeld geen rottende plekken vertonen. Ook grote scheuren in het hout kunnen een reden zijn om je trap niet zelf te renoveren. Is het hout nog in goede staat? Dan kun je aan de slag met ons stappenplan!

Je houten trap renoveren met olie

Je houten trap renoveren met een middel dat de originele kleuren van de trap doet schitteren? Ga je houten trap dan renoveren met een olie. Het gebruik van een olie maakt het eenvoudig om als beginnende doe-het-zelver zelf je trap te renoveren, en het geeft je hout een natuurlijke beschermingslaag. En het maakt van je trap een warme en sfeervolle toevoeging aan je interieur!

Voordelen van je trap oliën

 • Het hout van je trap in ere herstellen
 • Eenvoudig zelf te doen
 • Minder kans op kraken

Een open trap renoveren

In veel van onze voorbeelden gaan wij uit van een dichte trap. Maar een open trap renoveren kan natuurlijk ook prima! Houd er bij een open trap renoveren rekening mee dat je twee zijden van de trap moet renoveren, en dat dit dus extra tijd kost. Zowel de onderkant als de bovenkant van de treden hebben je aandacht nodig. Verder houd je bij een open trap renoveren precies dezelfde stappen aan als in ons stappenplan!

Stappenplan: Zelf je trap renoveren

Zelf je trap renoveren in 4 stappen

Zelf je trap renoveren is eenvoudig: tenminste, als je een vooropgezet plan hebt waar je wat houvast aan hebt. En dat is precies wat we voor je klaar hebben liggen! In ons stappenplan ‘Zelf je trap renoveren’ leer je hoe je zelf je trap kunt schoonmaken, schuren en preppen, en vervolgens ga je je trap oliën. Aan het einde van het stappenplan in je trap weer als nieuw!

1) Wat heb je nodig?

Zelf je trap renoveren begint met het inkopen en klaarleggen van de juiste materialen. Dit helpt je om lekker door te werken, en zorgt ervoor dat je in één streep door kunt naar de finish: een mooi gerenoveerde trap!

Materialen

Je boodschappenlijstje

2) Hoe bereid je het voor?

Ga je je trap zelf renoveren, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat je bezig kunt met je trap oliën, moet je zorgen dat het hout weer in zijn originele staat komt. Dit doe je door oude behandelingen of bedekkingen te verwijderen, je trap te schuren en het hout voor te behandelen. Door de trap olie voor te bereiden en goed in verhouding te mixen, kun je lekker doorwerken.

Je trap vrij maken van eerdere behandelingen

Zelf je trap renoveren begint in sommige gevallen met een rotklusje: verwijderen wat vorige bewoners voor je op de trap hebben achtergelaten. Dat kan een verflaag zijn, of een laag vloerbedekking. Wat het ook is, het moet eraf! Pas als je hout weer helemaal kaal is en geen resten van andere bedekkingen of behandelingen bevat, kun je je trap oliën.

Grove lijmresten en dikke laklagen verwijder je het makkelijkst met een verfkrabber of een plamuurmes: zorg ervoor dat 90% van het residu verwijderd is voor je verdergaat met je trap schuren.

Wat moet er allemaal af?

 • Vloerbedekking
 • Spijkertjes/nagels
 • Lijmresten
 • Verflagen
houten trap schuren

Je trap schuren

Je trap schuren is essentieel om de laatste resten van vorige behandelingen te verwijderen, en om je traptreden weer mooi effen en glad te maken. Het zorgt bovendien dat de olie straks beter kan worden opgenomen! Je begint met een grove korrel en schuurt laag na laag weg met een steeds fijnere korrel.

Meer weten over je trap schuren? In een andere blog hebben we dit proces in detail voor je beschreven.

Blog: ‘Trap schuren’

Het geschuurde hout voorbehandelen

Na het schuren stofzuig je het hout van je trap grondig. Daarna gebruik je een voorbehandeling, die het laatste schuurstof en overbodige vetten wegneemt, schuurfoutjes minimaliseert en ervoor zorgt dat het hout je olie straks beter kan opnemen. Wij gebruikten hiervoor de Woodprep van Rubio Monocoat.

Trek handschoenen aan en breng de voorbehandeling rechtstreeks aan op het hout. Verdeel het goed over het hout en laat het intrekken. Ga pas verder als het hout weer goed droog is en het de originele kleur weer terug heeft.

De olie mengen

Veel soort trap olie bevatten twee componenten. De ene component zorgt voor de verzorging van het hout en de andere component zorgt voor een snellere droging en uitharding. Zo werkt het ook bij de trap olie die wij gebruiken, de Rubio Monocoat Oil Plus 2C!

Om straks lekker door te kunnen werken, meng je de twee componenten vast in een mengbeker in de juiste verhouding. In het geval van Rubio Monocoat Oil Plus 2C is dit 3 delen component A met 1 deel component B. Roer het geheel goed door.

3) Hoe breng je het aan?

Dit is gedeelte van zelf je trap renoveren waar je echt resultaat begint te zien: je gaat de trap oliën! Dit doe je met de gemengde trap olie, een kwast en een pad. Breng telkens een kleine hoeveelheid houtolie aan op een traptrede en poets de olie verder in met de pad. Laat het enkele minuten intrekken en veeg het dan nogmaals in met dezelfde kwast of pad; hierbij voeg je geen extra olie toe.

Na 15 tot 30 minuten poets je de oppervlakken na met een katoenen doek, om zo overtollige olie weg te halen. Als het oppervlak niet meer plakkerig aanvoelt, laat je het nog eens 12 tot 24 uur drogen.

Slim in etappes werken

Zelf je trap renoveren geeft een extra uitdaging: je kunt niet alle hoeken van je trap bereiken zonder er zelf op te staan. Dat is natuurlijk onhandig met het aanbrengen van trap olie! Zorg er daarom voor dat je slim in etappes werkt: begin bovenaan de trap en werk je weg naar beneden.

Toch tussentijds de trap op? Kan je er niet omheen dat je geoliede traptreden toch moet betreden? Bind dan zachte pads onder je schoenen!

4) Hoe maak je het af?

Als je trap olie overal goed aangebracht en ingepoetst is, wacht je nog eens 5 dagen voordat je met water of reinigers je trap te lijf gaat. Zo kan de trap olie optimaal opdrogen!

Alle materialen die je hebt gebruikt, zet je als je klaar bent in een emmer met water, voor je ze weggooit. Textiel en olie kan een gevaarlijke combinatie vormen: droog kunnen ze spontaan ontbranden. Door ze in het water te zetten, voorkom je dat!

Veiligheid voorop

Zelf je trap renoveren houdt natuurlijk niet op bij het opfrissen van de oppervlakken van je trap. Je wil ook dat je nieuwe trap veilig gebruikt kan worden! Denk daarom bij zelf je trap renoveren ook aan details zoals antislip hulpmiddelen en goede trapleuningen, die je helpen bij het beklimmen of afdalen van je trap.

 • Anti slip strips (plak of infrezen)
 • Goede trapleuningen
Kies de juiste trap olie

Welke trap olie adviseren wij?

Als trap olie kiezen wij vrijwel standaard voor Rubio Monocoat Oil Plus 2C, de trap olie die we ook in dit stappenplan gebruikten. Dit is een sterke 2-componenten houtolie, die in vele kleuren te verkrijgen is. Makkelijk te verwerken, snel drogend en een lange levensduur: dat is precies wat je van een trap olie wil!

Rubio Monocoat Oil Plus 2C

 6,16 600,82
 6,16 600,82
 6,16 600,82
 6,16 600,82
 6,16 600,82
 6,16 600,82
 6,16 454,30

Je vernieuwde trap onderhouden

Als je zelf je trap gaat renoveren, wil je natuurlijk wel profijt hebben van je harde werk. Je trap is nu in topconditie en dat wil je graag zo houden! Speciaal hiervoor heeft Rubio Monocoat een complete onderhoudsset uitgebracht waarin je alles vind voor het onderhoud van jouw trap. Bestel die dus direct als je klaar bent met je houten trap renoveren!

Alles nog even terugkijken?

Je trap zelf renoveren kan je op eigen houtje, dat heb je nu gezien. Alles nog een keer doornemen? Check deze video’s!

Hulp nodig?

Is zelf je trap renoveren toch niet zo eenvoudig, en loop je ergens vast? Neem dan gerust contact op met ons team! Telefonisch of via de e-mail adviseren we je graag, en praten we je met onze kennis en ervaring door jouw klus heen.

Neem contact op