Een beschadiging aan een houten vloer kan zomaar ontstaan. Of je vloer nu goed of minder goed is onderhouden door de jaren heen: een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet zie je ineens een doffe plek, en scheur of een kras in jouw mooie vloer. Ontzettend balen, maar dan zit er maar één ding op. Dan wordt het tijd om je houten vloer te gaan opknappen! Maar hoe doe je dat? Door je houten vloer te renoveren en te behandelen met goede onderhoudsmiddelen! Wij leggen je uit welke soort schade er aan je vloer kan ontstaan en hoe je hier het beste mee omgaat.
Waarom je houten vloer opknappen?
De redenen om je houten vloer te gaan opknappen mogen duidelijk zijn: omdat hij niet meer de uitstraling heeft van vroeger. De originele, mooie afwerking heeft plaatsgemaakt voor beschadigingen, of voor een doffe finish. Maar laten we eerst een stapje terug nemen, voor we overgaan tot het behandelen van je houten vloer. Waar komt deze schade vandaan? Welke zaken zorgen voor het beschadigen van je vloer, en wil je eigenlijk vermijden? Als je deze dingen kunt voorkomen, zul je minder snel je houten vloer hoeven te renoveren.
Slecht onderhoud
Als je vloer niet goed of onvoldoende onderhouden is, dan kan hij gebruikssporen vertonen op de plekken waar je veel tijd doorbrengt. Wat we ook vaak zien, is dat de vloer op bepaalde plekken zijn kleur gaat verliezen. Dit is natuurlijk zonde, voor zo’n mooi natuurproduct als een houten vloer! Loop je regelmatig met schoenen vol zand en steentjes onder de zolen door het huis, dan kun je de vloer bijvoorbeeld ook onbedoeld beschadigen. Dit kan voor grote en kleine krassen op de vloer zorgen.
Hoge luchtvochtigheid
Ook vocht kan flinke schade aan je houten vloer aanrichten. De relatieve luchtvochtigheid in een ruimte moet altijd tussen de 40% en 65% liggen. Heb je te kampen met een te hoge luchtvochtigheid, dan zorgt dit ervoor dat het hout kan gaan uitzetten en mogelijk bol komt te staan. En is je vloer voor langere tijd nat (bijvoorbeeld door lekkage), dan kan dit nog grotere gevolgen hebben. Hopelijk lukt het dan nog om je houten vloer te gaan opknappen, maar in veel gevallen zal de vloer in z’n geheel vervangen moeten worden.
Te droge lucht
Naast een te hoge luchtvochtigheid kan een te lage luchtvochtigheid juist ook gevolgen hebben voor de staat van je vloer. Is de luchtvochtigheid in de kamer langere tijd lager dan 40%, dan kan het hout gaan krimpen en gaan kraken. In het ergste geval kunnen er scheuren of krimpnaden in de houten vloer ontstaan.
Verschillende manieren om je houten vloer op te knappen
Ben je eraan toe om je houten vloer te gaan opknappen of renoveren? Dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Afhankelijk van de staat van je vloer en het type schade, kun je een plan van aanpak maken. Daarvoor hebben wij de verschillende opties voor je op een rij gezet. Sommige behandelingen zijn weinig ingrijpend en kun je volledig zelf uitvoeren, voor andere heb je misschien de hulp van een professional nodig.
1. Tussentijdse opknapbeurt
Met een tussentijdse opknapbeurt kun je jouw houten vloer er in een mum van tijd weer als nieuw uit laten zien. Dit doe je door de vloer te polijsten en daarna met een onderhoudsolie of een polish te behandelen. Je voorziet de vloer zo van een nieuwe laag, waardoor hij er weer uitziet alsof hij net gelegd is.
Tip! Zie je het niet zitten om je vloer zelf te polijsten? Laat dit dan door een vakman doen. Vaak kunnen zij machinaal jouw vloer in een handomdraai polijsten!
2. Lichte beschadigingen repareren
Vertoont jouw vloer lichte beschadigingen, gebruikssporen of kleurverlies? Dan zijn er simpele manieren om je houten vloer te gaan opknappen.
Geoliede houten vloer
Bij een houten olievloer kunnen lichte beschadigingen, gebruikssporen of kleurverlies worden opgelost door de vloer eerst een schoonmaakbeurt te geven en deze vervolgens te behandelen met een onderhoudsolie. Nadat de vloer volledig opgedroogd is, kun je weer normaal onderhoud uitvoeren om de vloer mooi te houden.
Gelakte houten vloer
Lichte beschadigingen, gebruikssporen of kleurverlies kun je op een houten lakvloer op een soortgelijke manier oplossen. Je geeft je houten vloer eerst een schoonmaakbeurt en behandelt hem vervolgens met een polish. Is de vloer volledig opgedroogd, dan kun je weer normaal onderhoud inplannen om de vloer mooi te houden.
3. Diepe beschadigingen repareren
Gaan de beschadigingen in jouw vloer verder dan het oppervlak alleen? Dan is een schoonmaakbeurt en een onderhoudsolie of polish niet voldoende om je houten vloer op te knappen. Om dit te herstellen, zul je je vloer (of de beschadigde delen) moeten schuren en behandelen voor een optimaal resultaat.
Geoliede houten vloer
Is je houten vloer geolied? Dan kun je beschadigingen opknappen door de aangetaste plekken te schuren en bij te oliën. Je hoeft de vloer dus niet volledig opnieuw in de olie te zetten. Het volstaat om alleen de gerepareerde plekken opnieuw te oliën.
Gelakte houten vloer
Zitten de diepe beschadigingen in een houten lakvloer? Dan zul je alle planken waar beschadigingen op zitten, moeten schuren en eventueel opvullen. Vervolgens moet je deze planken opnieuw lakken. Ga je alleen de aangetaste planken opnieuw lakken, dan zorgt dat helaas bijna altijd voor kleurverschil. Wil je dit voorkomen, lak dan de gehele vloer opnieuw.
Bekijk onze lakkenTip! Wil je jouw vloer of delen ervan vakkundig laten schuren? Schakel dan een professional in. Zij kunnen met specialistische apparatuur zorgen voor een fantastisch resultaat
Complete houten vloer renovatie
Als je houten vloer al oud is, of op meerdere plekken gebruikssporen vertoont door slecht onderhoud, is het soms een goed idee om je houten vloer een complete renovatie te geven. De vloer wordt dan volledig onder handen genomen en in zijn geheel gerenoveerd door middel van schuren, oliën en/of lakken. Je kunt dit zelf doen, maar nog slimmer is het om dit uit te laten voeren door een professionele parketteur. Zo weet je zeker dat het vakkundig aangepakt wordt, en dat je kiest voor het mooiste resultaat!
Ook als je een complete nieuwe look wilt voor je houten vloer, is een houten vloer renovatie een goed idee. De verschillende mogelijke kleuren olie maken het mogelijk een volledig nieuwe uitstraling van de vloer te realiseren. Een totale renovatie van de vloer zien we daarnaast ook vaak tijdens een verbouwing, als er bijvoorbeeld een kamer wordt vergroot, een inbouwkast wordt weggesloopt, of een erker wordt aangebouwd.
Als je houten vloer opknappen niet meer helpt
Soms is je houten vloer al zó beschadigd dat een je houten vloer opknappen niets meer gaat opleveren. Als je vloer niet meer te repareren valt, dan zit er maar één ding op: je complete houten vloer laten vervangen. Je haalt je oude houten vloer eruit en legt er een nieuwe vloer voor in de plaats. In sommige gevallen levert dit gewoon een beter resultaat op dan je houten vloer opknappen.
Alles om je houten vloer mee op te knappen
Ga jij je houten vloer opknappen? Dan bestel je al je benodigdheden het liefst bij één betrouwbare specialist. Vloeronderhoudswinkel heeft alles in huis voor jouw houten vloer en adviseert je graag wat het beste bij jouw vloer past. Wat je ook bestelt, je kunt er snel mee aan de slag! Bestel je voor meer dan € 29,95? Dan bezorgen wij het gratis bij je thuis!
- Gratis verzending vanaf € 29,95
- Jouw specialist in vloerverzorging
Advies nodig?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de juiste producten? Weten hoe je jouw houten vloer het beste kunt opknappen of renoveren? Vraag onze specialisten dan gerust om advies. We staan altijd voor je klaar!
Contact opnemen